Zijlstra maakt digitalisering filmhuizen mogelijk

Staatssecretaris Zijlstra (OCW) heeft groen licht gegeven voor een bijdrage aan de digitalisering van de filmhuizen in ons land. Met deze injectie is de € 38 miljoen die nodig is om alle bioscopen en filmtheaters uit te rusten met digitale projectoren, bij elkaar gebracht.

Met de digitalisering van alle filmtheaters loopt Nederland voorop in Europa. Het is een toonbeeld van publiek-private samenwerking. Het merendeel van het geld – € 32 miljoen - wordt opgebracht door de sector zelf, de rest door de overheid. Een deel hiervan – € 3 miljoen – wordt gefinancierd uit de rijksbrede PRIMA-middelen, een budget voor digitalisering. De overige € 3 miljoen komt uit de middelen van het Filmfonds. De overheidsbijdragen zijn voornamelijk bedoeld om de filmhuizen, die dit op eigen kracht niet kunnen betalen, mee te laten doen.

Door in één keer alle filmtheaters te digitaliseren, is de overgang voor de individuele aanbieders goedkoper. Digitale projectoren maken het makkelijker om in te spelen op de vraag van bezoekers. Ook bieden ze mogelijkheden om het aanbod uit te breiden met registraties van (live)concerten, opera, theaterproducties of voetbalwedstrijden en presentaties en bijeenkomsten, waardoor de maatschappelijke en culturele functie van bioscopen en filmhuizen wordt verbreed.
De Stichting Digitalisering Nederlandse Cinema, opgericht door de NVB (Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten), de NVF (Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs) en EYE Filminstituut Nederland, voert de digitalisering de komende twee jaar uit.