Nauwere samenwerking Nederland en Verenigd Koninkrijk

Minister Rosenthal sprak vandaag in Londen met zijn Britse collega’s William Hague (Buitenlandse Zaken) en David Lidington (Europa). De ministers spraken onder andere over de missie in Afghanistan, het vredesproces in het Midden-Oosten en het versterken van de Nederlands-Britse economische samenwerking.

Hague bedankte Rosenthal voor de Nederlandse steun en inspanningen voor een veiliger en stabieler Afghanistan. De ministers spraken hun teleurstelling uit dat het niet is gelukt de bouw van Israëlische nederzettingen op de West Bank op te schorten. Dit ondanks de inspanningen van de Verenigde Staten voor een volgende stap in het vredesproces in het Midden-Oosten.

Op economisch gebied gaan Nederland en het Verenigd Koninkrijk de banden versterken door gezamenlijk te zoeken naar handels- en investeringsmogelijkheden in beide landen en door samen de economiën te ontwikkelen in een aantal sleutelsectoren. Deze afspraak is een vervolg op de Strategic Business Dialogue, die minister Rosenthal met de Britse vice-premier Nick Clegg lanceerde op 15 november 2010.

Met minister Lidington van Europa sprak Rosenthal over de recente Europese Raad. Beiden willen blijvend samenwerken aan een EU-budget dat een afspiegeling is van de druk op de nationale begrotingen. Daarnaast spraken de ministers hun zorgen uit over het buitensporige geweld tegen demonstranten in Belarus na de presidentiële verkiezingen van afgelopen zondag.