Buijink: wie betaalt, bepaalt; ook in Europa

Er moet in Europa meer collectieve zeggenschap komen over interne economische aangelegenheden van lidstaten die met hulp van andere landen overeind worden geholpen. 

Foto: Robert Goddyn - secretaris-generaal Chris Buijink

Dat schrijft secretaris-generaal Chris Buijink van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) in zijn jaarlijkse Nieuwjaarsartikel dat donderdag 6 januari 2011 verschijnt in het economenblad ESB. ‘Als we uiteindelijk meebetalen, moeten we ook vooraf de plannen zien,’ aldus de topambtenaar van EL&I.

Economische kant van Europese samenwerking

Momenteel is er in Europa vooral aandacht voor de overheidsfinanciën. De Europese Unie kan aan kracht winnen door meer naar de economische kant van de Europese samenwerking te kijken. ‘We zijn er in Europa helaas onvoldoende in geslaagd om lidstaten aan te zetten tijdig noodzakelijke hervormingen door te voeren,’ zegt de hoogste ambtenaar van EL&I. ‘Er wordt in Europa tot nu toe vooral gestuurd op monetaire variabelen, terwijl de economische structuur onvoldoende aandacht krijgt.’

Voltooiing interne markt

De kracht van de Europese economie is van groot belang voor de Nederlandse economie. Uit berekeningen van de Europese Commissie blijkt dat voltooiing van de Europese interne markt nog 4% extra groei van het BBP kan opleveren de komende tien jaar. Buijink: ‘De potentie is groot. Nederland moet zich hard maken voor het verzilveren van de kansen die Europa onze economie biedt.’

Top van de wereld

In het artikel pleit Buijink ook voor een aanpak waarbij de sectoren waar Nederland van nature al sterk in is, een duw in de rug krijgen zodat ze zich kunnen blijven onderscheiden en tot de top van wereld blijven behoren. Op die manier kan de Nederlandse economie - naast die van een sterk Europa - nog meer dan nu profiteren van groei in bijvoorbeeld Azië en Zuid-Amerika. Een uitstekend vestigingsklimaat is daarbij volgens Buijink een noodzakelijke maar niet afdoende voorwaarde.