Wie nomineert u voor de Jos Brinkprijs of de Aanmoedigingsprijs homo-emancipatie?

Minister Van Bijsterveldt-Vliegenthart doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Jos Brink homo-emancipatieprijs en de Aanmoedigingsprijs homo-emancipatie.  

Met het uitreiken van de Jos Brink homo-emancipatieprijs onderstreept de regering de betekenis van homo-emancipatie als onderdeel van het algemene regeringsbeleid en het belang dat zij hecht aan de bevordering van de sociale acceptatie van deze groep in de Nederlandse samenleving.
Met de termen ‘homoseksuelen’ en ‘homo-emancipatie’ worden bedoeld: (de emancipatie van) lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mannen en vrouwen en transgender personen bedoeld. De term ‘homoseksualiteit’ wordt gebruikt in brede zin als onderdeel van de persoonlijke en sociale identiteitsbeleving van individuen en niet enkel het aspect van seksualiteit.

Deze staatsprijs is vernoemd naar Jos Brink (1942-2007) die zich op diverse manieren heeft ingezet voor de acceptatie van homoseksualiteit. De prijs is in 2009 voor het eerst uitgereikt aan Henk Krol van de Gaykrant en de Stichting Vrienden van de Gay krant. De prijs wordt toegekend vanwege een buitengewone bijdrage aan de sociale acceptatie van homoseksuelen in ons land.

De jury bestaat uit Wim van de Camp (voorzitter), Sonja Barend, Erwin Olaf, Claudia de Breij en Sophie Hilbrand.

De Jos Brink homo-emancipatieprijs

De Jos Brink Prijs wordt toegekend aan een persoon, groep of instelling die een fundamentele bijdrage levert of heeft geleverd aan de sociale acceptatie van homoseksuelen in de Nederlandse samenleving en daarmee aan homo-emancipatie. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstvoorwerp.

Wie komt in aanmerking voor de Jos Brink homo-emancipatieprijs?

De Jos Brink Prijs is een oeuvre prijs en een kroon op het werk van een persoon, groep of instelling die zich verdienstelijk gemaakt heeft voor de  homo-emancipatie. De winnaar levert of leverde een fundamentele bijdrage aan de sociale acceptatie van homoseksuelen in de Nederlandse samenleving en daarmee aan homo-emancipatie. De bijdrage heeft betrekking op een onderwerp dat in of voor de homobeweging belangrijk is of veel heeft betekend voor de maatschappelijke acceptatie van homoseksuelen in Nederland of daarbuiten. Personen, groepen of instellingen die daarvoor subsidie van het Rijk hebben ontvangen zijn uitgesloten.

De Aanmoedigingsprijs voor homo-emancipatie

Deze prijs is een aanmoediging voor een persoon, groep of instelling zich op inspirerende wijze veelbelovend inzet of recent ingezet heeft voor het homo-emancipatieproces. Bijvoorbeeld door het initiëren van een baanbrekend initiatief, door een inspirerend voorbeeld te zijn of door een bijzonder of veelbelovend resultaat bereikt te hebben. De prijs bestaat uit een  geldbedrag van 1.000 euro.

Wie komt in aanmerking voor de Aanmoedigingsprijs?

De prijs wordt toegekend aan een persoon, groep of instelling die recent een inspirerend initiatief ter bevordering van de sociale acceptatie van homoseksuelen in de Nederlandse samenleving en daarmee het homo-emancipatieproces heeft geïnitieerd. De activiteit is baanbrekend, innovatief, inspirerend en een voorbeeld voor anderen. Verder verdient deze activiteit navolging. Uit de activiteit blijkt durf en moed en de activiteit heeft een veelbelovend karakter of een bijzonder resultaat.
Personen, groepen of instellingen die daarvoor subsidie van het Rijk hebben ontvangen zijn uitgesloten.

Hoe kunt u iemand voordragen voor de Jos Brink homo-emancipatieprijs of aanmoedigingsprijs?

U kunt iemand voordragen door het voordrachtformulier in te vullen en dit per post of per mail op te sturen naar het secretariaat van de jury. Voordrachten kunnen ingestuurd worden tot 1 maart 2011. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Leden van de jury en personen die de Jos Brinkprijs of de Aanmoedigingsprijs al eerder ontvangen hebben kunnen niet genomineerd worden.

Secretariaat van de Jury Jos Brink homo-emancipatieprijs
Email: s.jehee@minocw.nl
Post: Secretariaat Jury Jos Brink homo-emancipatieprijs, t.a.v. Ben Baks, ipc 5500, p/a Ministerie OCW, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag.