Knapen spreekt gouverneur Molukken

Staatssecretaris Knapen en gouverneur Ralahalu van de Indonesische provincie Maluku hebben dinsdag in een gesprek de warme banden tussen Nederland en de Molukken herbevestigd. In Nederland wonen naar schatting 60.000 mensen met een Molukse afkomst en dit jaar wordt stilgestaan bij de overkomst van de Molukse gemeenschap naar Nederland zestig jaar geleden.

De gouverneur sprak zijn dank uit voor de samenwerking met Nederland die zich onder meer richt op verbetering van het investeringsklimaat op de Molukken, versterking van het lokale bestuur en het maatschappelijk middenveld, onderwijs, cultuur, de drinkwatervoorziening en de visserijsector.

Tijdens het gesprek werd kort stilgestaan bij het uitstel van het staatsbezoek van de Indonesische president Yudhoyono aan Nederland dat in oktober van vorig jaar gepland was. De staatssecretaris en de gouverneur zijn het eens dat dit uitstel de goed banden tussen Nederland en Indonesië in het algemeen, en met de Molukken in het bijzonder, niet in de weg staan.  

De Molukken bestaan uit twee provincies: Maluku (waaronder Ambon) en Maluku Utaru. Het merendeel van de Nederlandse Molukkers is afkomstig uit de provincie Maluku waar Ralahalu gouverneur van is. De gouverneur was voor een kort bezoek in Nederland. Hij is sinds 2003 gouverneur van de provincie Maluku en werd in 2008 herkozen voor een periode tot 2013.