Ruim € 1,5 miljoen voor behoud oorlogserfgoed in Westerbork

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS) trekt € 1,6 miljoen uit om het commandantshuis van het voormalig concentratiekamp Westerbork te kunnen behouden. Met het geld wordt een glazen koepel om het huis geplaatst, waardoor het erfgoed niet in verval zal raken. Onder de koepel zal verder een ruimte worden ingericht waar tentoonstellingen en bijeenkomsten worden gehouden. 

Veldhuijzen van Zanten deed de financiële toezegging tijdens een bezoek aan kamp Westerbork vandaag. Tijdens dat bezoek werd haar een artist impression getoond van het toekomstige aanblik van het huis van de kampcommandant. 'Ik stel € 1,6 miljoen beschikbaar om deze woning te behouden als unieke getuige van een verschrikkelijk verleden. Met dit geld wordt het huis, inclusief kleine herstelwerkzaamheden, in authentieke staat veilig gesteld. Om het pand tegen wind, weer en mogelijk vandalisme te beschermen, is het plan om een schil, een glazen overkapping, over de woning te plaatsen. Zo blijft de woning in de staat waarin het zich bevindt. Als stille getuige, opdat toekomstige generaties bij een bezoek aan Westerbork de oorspronkelijke elementen van dit kamp met eigen ogen kunnen zien en zich zo een voorstelling kunnen maken van wat de mensen die hier gevangen geweest zijn overkomen is.'

Tijdens de Tweede Oorlog hebben meer dan 107.000 voornamelijk Joodse inwoners in Westerbork verbleven. Na kortere of langere tijd werden ze verder getransporteerd naar vernietigingskampen in Oost-Europa, zoals Auschwitz, Bergen Belsen en Sobibor. Elke dinsdag kwam de trein mensen weghalen. Van de 107.000 mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Westerbork hebben gezeten, keerden er 5.000 terug.