Experimenten gevraagd

Dit jaar start het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het experiment ‘Zelforganisatie in New Towns’. Zij nodigt gemeenten uit om initiatieven aan te dragen die gericht zijn op het oplossen en vooral voorkomen van problemen in de gebouwde omgeving.

Voor dit experiment komen alle New Towns in Nederland in aanmerking. Dat zijn de zogenaamde Ortega-gemeenten (Almere, Apeldoorn, Ede, Haarlemmermeer en Zoetermeer), maar ook de georganiseerde (in de European New Town Platform – ENTP) en niet-georganiseerde New Towns in Nederland.

Samenwerking

In het programma werkt het ministerie samen met de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) en ABF Cultuur. Doel is te experimenteren met lokale initiatieven die gericht zijn op het oplossen en vooral voorkomen van problemen in de gebouwde omgeving. Door te kijken naar de effecten van de verschillende projecten kunnen gemeenten van elkaar leren welke aanpak tot de beste resultaten leidt.

New Towns

Dit zijn steden die een groeispurt hebben doorgemaakt, of nog steeds doormaken. Dergelijke plaatsen hebben of krijgen te maken met specifieke problematiek, zoals een woningvoorraad uit de jaren ’60 en ’70 die binnenkort grotendeels aan onderhoud toe is. Om deze problemen op te lossen en vooral om deze vòòr te zijn, is het Rijk een samenwerkingsverband aangegaan met vijf New Towns: Almere, Apeldoorn, Ede, Haarlemmermeer en Zoetermeer, de zogenaamde Ortega-gemeenten.

Uitvoeringsagenda

Eind 2009 is de Uitvoeringsagenda van New Towns naar de Tweede Kamer gestuurd.

Kijk voor meer informatie over het traject en de aanmeldingsprocedure op de website van de SEV.