Nederlandse kennis klimaatverandering inzetten in ontwikkelingslanden

Onze kennis van waterbeheer en klimaatverandering is belangrijk voor de economieën van ontwikkelingslanden. Het kabinet wil bevorderen dat deze kennis ook daadwerkelijk wordt ingezet. Daarom organiseerde het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag een informatie- en netwerkbijeenkomst met het Climate and Development Knowledge Network (CDKN) om samenwerking met het Nederlandse bedrijfsleven, kennisinstellingen en NGO’s te stimuleren.

Het CDKN heeft als doel om kennis over klimaat beschikbaar te stellen aan ontwikkelingslanden.

Het zijn juist de meest arme landen die het zwaarst getroffen worden door klimaatverandering. Zij merken de gevolgen nu al in de vorm van extreme droogte en overstromingen. Nederland heeft veel expertise op terreinen als waterbeheer en duurzame energie. Die kennis kan ontwikkelingslanden helpen om klimaatverandering tegen te gaan en zich aan te passen aan de veranderingen in het klimaat.

Simon Maxwell is voorzitter van het CDKN. Hij is in Nederland om een toelichting te geven op het werk van het CDKN en hoe Nederlandse organisaties en kennisinstellingen hierbij betrokken kunnen worden. Het CDKN is met steun van Nederland en het Verenigd Koninkrijk tot stand gekomen en past uitstekend in het nieuwe beleid van staatssecretaris Knapen om bij ontwikkelingssamenwerking meer gebruik te maken van de kennis van Nederlandse bedrijven en instellingen.