Atsma: groen licht voor verdere ontwikkeling Millingerwaard

Staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu heeft groen licht gegeven voor het ontwerp van de Millingerwaard. Hiermee wordt door de aanleg van een nevengeul de weg vrijgemaakt voor meer veiligheid tegen hoogwater. De Millingerwaard is één van de 39 maatregelen die worden genomen in het kader van het landelijke programma Ruimte voor de Rivier. Met het project Millingerwaard is een investering van 40 miljoen euro gemoeid. 

De Millingerwaard is een grote uiterwaard die, met de stroom mee gezien, vlak na het punt ligt waar de Waal en het Pannerdensch Kanaal uit elkaar gaan. Om het water daar goed te verdelen én de waterstand te laten dalen in tijden van hoog water, moet de Millingerwaard verruimd worden. Het ontwerp van de Millingerwaard is nu klaar om verder te worden uitgewerkt door marktpartijen. Het levert meer creativiteit en tijdwinst op door bedrijven al in de planstudiefase te vragen mee te denken. Na goedkeuring van dit uitgewerkte ontwerp zal één van deze marktpartijen het project uitvoeren. Dan gaat de schop daadwerkelijk in de grond.

Ruimte voor de Rivier

Naast de Millingerwaard worden er op 38 andere plekken in het Nederlandse rivierengebied maatregelen genomen om rivieren meer de ruimte te geven. Deze maatregelen vormen samen het programma Ruimte voor de Rivier. Naast veiligheid investeert het programma Ruimte voor de Rivier in ruimtelijke kwaliteit: het rivierengebied wordt mooier en aantrekkelijker gemaakt en biedt meer ruimte aan landschap en recreatie. De maatregelen worden uitgevoerd door provincies, waterschappen en gemeentes, 14 projecten worden uitgevoerd door Rijkswaterstaat. Het project Millingerwaard is een samenwerkingsproject tussen Rijkswaterstaat, Dienst Landelijk Gebied en de provincie Gelderland. 

Bestuurlijke conferentie

Het besluit van de staatssecretaris werd bekend op de Bestuurlijke Conferentie van Ruimte voor de Rivier, die vandaag in Den Haag plaatsvindt. Hier komen jaarlijks lokale en regionale bestuurders bijeen die betrokken zijn bij de maatregelen om rivieren meer de ruimte te geven. Zij benutten dit platform om kennis en ervaringen te delen.