Werkbezoek minister Donner aan Groningen

Minister Donner bracht maandag 31 januari een werkbezoek aan de gemeente Groningen. Het bezoek stond in het teken van agressie en geweld tegen werknemers in het openbaar vervoer. In de aandachtwijk ‘de Korrewegwijk’ sprak hij over burgerparticipatie.

Burgemeester Rehwinkel verwelkomde de minister in het kantoor van vervoerder QBuzz. Hij sprak over de maatregelen die genomen zijn om de agressie in het openbaar vervoer, tegen ambulance personeel en bij de sociale dienst terug te dringen. Het Rijk heeft voor deze maatregelen geld beschikbaar gesteld.

Prestatieconvenant

Vorig jaar is door het vervoersbedrijf, de politie, het Openbaar Ministerie, de ambulancedienst en de provincie een prestatieconvenant ondertekend. Een betere samenwerking tussen deze organisaties moet de agressie in het openbaar vervoer terugdringen. De burgemeester vertelde dat 80% van de reizigers zich veilig voelt in het Openbaar vervoer maar dat er ook in deze regio incidenten plaatsvinden.

Om de problematiek in beeld te krijgen wordt van ieder incident melding gemaakt, ook van kleine incidenten. Eenmaal per maand zijn er themazittingen van het parket om de daders aan te pakken. Zowel de immateriële als de materiële schade wordt verhaald op de daders.

Machteloos

Werknemers voelen zich vaak machteloos omdat ze soms na aangifte bedreigd worden in het privéleven. Ze zijn bang dat hun familieleden het slachtoffer worden en willen daarom anoniem aangifte kunnen doen. Het OM bekijkt of bij de aangifte in plaats van een naam, een nummer gebruikt kan worden waardoor een dader niet achter de gegevens van de aangever kan komen.

Camera in de bus

Tijdens een busrit sprak minister Donner met chauffeuse Betty Boorsma en vroeg of ze het niet vervelend vond om ‘gefilmd’ te worden. Zij zei dat ze er snel aan gewend was. De camera is klein zodat het niet opvalt. Bovendien mogen alleen de managers de beelden zien waardoor de privacy zo veel mogelijk gewaarborgd blijft.

Bewonersparticipatie

In de aandachtswijk “De Korrewegwijk” kreeg de minister informatie over het experiment “Waardenzeef”. Miranda de Locht van woningcorporatie Lefier vertelde hoe er is de gestart met een wijkschouw waarbij bewoners is gevraagd wat de problemen zijn. Vervolgens is er tijdens wijkstemdagen door de bewoners besloten welke problemen aangepakt gaan worden en op welke manier. Per wijkstemdag is er circa 300.000 euro per wijk per jaar beschikbaar. Ondertussen zijn er drie stemdagen geweest.

Belangrijke wensen

De top drie van wensen was: het tegengaan van verloedering, verbeteren perspectief van de jeugd en het verbeteren van de veiligheid. Veel projecten zijn succesvol geworden zoals het gezamenlijk verzamelen van grofvuil, acties gericht op het opknappen van groenvoorzieningen en het opruimen van schoolroutes waar de jeugd veel afval achterlaat.

Gevoel bewoners

De minister wilde ook graag weten of de bewoners zelf het gevoel hebben dat de wijk verbeterd. Corporatiedirecteur Peter Hillinga gaf aan dat er enquêtes worden gehouden via de stedelijke monitor. Ook kijkt de gemeente naar landelijke monitors. Hieruit komt een positief beeld naar voren.
Verder zei Peter Hillinga door te willen gaan met de wijkstemdagen, maar dat de gemeente en de corporatie ook naar andere initiatieven en experimenten voor bewonersparticipatie kijkt. 2011 is het laatste jaar dat er bewonersbudgetten door het Rijk worden verstrekt.

Krimp

Aan het eind van het bezoek kreeg de minister van gedeputeerde Pim de Bruijne het Provinciaal Actieplan Bevolkingdaling. De gedeputeerde zei dat de hulp van het Rijk nodig is en blijft bij de krimpproblemen. Minister Donner antwoordde dat het wellicht niet mogelijk is om krimp tegen te houden maar we kunnen wel proberen om het leefbaar te houden.