UCITS IV biedt meer transparantie voor beleggers en volop kansen voor de sector

Vandaag heeft Minister De Jager van Financiën een wetsvoorstel ter implementatie van de herziene Europese richtlijn beleggingsinstellingen (UCITS IV) naar de Tweede Kamer gestuurd.

Het wetsvoorstel heeft als doel de interne markt voor instellingen voor collectieve belegging in effecten (icbe’s) efficiënter te maken. Zo komt er een Europees paspoort voor beheerders dat het beheer van een icbe in een andere lidstaat mogelijk maakt zonder aparte vergunning en wordt het mogelijk voor icbe’s om in een andere icbe te beleggen (master-feeder structuren).
Het hele landschap van icbe’s zal de komende tijd gaan veranderen. Op dit moment zijn fondsbeheerders bijvoorbeeld volop bezig de plaats van vestiging van hun fondsen te heroverwegen. Het wetsvoorstel biedt veel nieuwe kansen voor de sector en leidt bovendien tot een vermindering van de nalevingskosten. In overleg met de sector wordt voor eventuele fiscale belemmeringen een aanvaardbare oplossing gezocht. Tegelijkertijd wordt de bescherming van beleggers verbeterd doordat de beleggersinformatie door de richtlijn verder is geharmoniseerd. Hierdoor wordt het voor potentiële beleggers mogelijk icbe’s met zetel in verschillende lidstaten met elkaar te vergelijken.

Icbe’s zijn Europees gereguleerde (retail) beleggingsinstellingen die aan bepaalde risico-spreidingseisen moeten voldoen. Aan een icbe worden in het kader van de vergunningverlening en het lopend toezicht verdergaande eisen gesteld dan aan andere beleggingsinstellingen. De status van icbe wordt dan ook als een belangrijk keurmerk gezien.