CV-ketels blijven bruikbaar ook na 2020

Nederlandse huishoudens hoeven hun cv-ketels niet te vervangen als gevolg van de veranderende samenstelling van het gas in Nederland na 2020.

De maat voor het lucht/gasmengsel dat naar de brander wordt toegevoerd, de Wobbe-index, blijft de huidige smalle bandbreedte houden. Daardoor verandert er weinig voor het functioneren en afstellen van de cv-ketels.

Groen gas

De gassamenstelling in Nederland is aan verandering onderhevig. In de toekomst zal er bijvoorbeeld meer groen gas in omloop komen, en Nederland zal in de toekomst meer gas moeten importeren, omdat de Nederlandse gasvoorraad eindig is. Dit gas, afkomstig uit bijvoorbeeld Noorwegen of Rusland of andere delen van de wereld, is echter van een andere samenstelling dan het gas dat in Nederland in de grond zit.

Kleine aanpassing

Nederlandse huishoudens krijgen pas vanaf 2020 te maken met een nieuwe samenstelling van het gas dat zij gebruiken voor hun cv-ketels. Ook in de periode na 2020 zal de huidige smalle bandbreedte voor de Wobbe-index echter gehandhaafd blijven. Daardoor blijven de huidige cv-ketels dezelfde samenstelling van gas ontvangen en kunnen zij, mogelijk na een kleine aanpassing, blijven functioneren.

Duidelijkheid voor consument

Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie gaat nu de verdere details onderzoeken die nodig zijn om de overgang naar een meer internationale gasaanvoer vanaf 2020 probleemloos te laten verlopen. Het ministerie wil zo snel mogelijk duidelijkheid voor de consument. Ook wordt gestreefd naar duidelijkheid voor de sector, de installateurs en fabrikanten. Uitgangspunt voor het ministerie blijft dat bij het toelaten van ander gas er geen extra risico´s mogen zijn voor de veiligheid van burger en werknemer.