Minister Donner: nieuwe datum voor gemeenteraadsverkiezingen 2014

Minister Donner van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties komt met een nieuwe datum voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. In de media hebben gemeenten in de provincies Limburg en Brabant recent gesteld dat woensdag 5 maart 2014 geen geschikte dag is. Het is de eerste dag na de jaarlijkse viering van carnaval. Vanuit het belang van een goede organisatie van de verkiezingen en de opkomst, ligt het houden van de gemeenteraadsverkiezingen om die reden niet voor de hand, aldus minister Donner vrijdag.

De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 vallen op grond van de Kieswet op de woensdag na carnaval. De gemeenten vrezen voor een lage opkomst. Daarnaast zijn veel stemlokalen de dag voor de verkiezingen nog in gebruik voor de viering van carnaval.

De Kieswet biedt de mogelijkheid om bij Koninklijk Besluit de verkiezingen maximaal zeven dagen eerder te houden. Voor 2014 biedt de verschuiving geen soelaas, want dan zouden de verkiezingen in Noord-Nederland midden in de voorjaarsvakantie vallen. Een nieuw tijdstip is nu alleen via een wijziging van de Kieswet mogelijk. Minister Donner zal zo spoedig mogelijk een wijziging van de Kieswet in procedure brengen.

In 2006 is de datum van de gemeenteraadsverkiezingen met één dag naar voren gehaald. Aanleiding was de Biddag voor Gewas en Arbeid. Met de verschuiving konden de kerkdiensten doorgang vinden.