Foto's: afscheid van Mr. Pieter van Vollenhoven

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft op 7 februari Tjibbe Joustra beëdigd tot voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Voorafgaand aan de installatie werd officieel afscheid genomen van scheidend voorzitter prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

Mr. Pieter van Vollenhoven was sinds 2005 voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. In een toespraak bedankte minister Opstelten Van Vollenhoven voor zijn werk. “Zijn onafhankelijke opstelling, zijn eigenzinnigheid, doorzettingsvermogen en strijdlust, gevoegd bij zijn gewoonte om – ongeacht reputatie, naam of faam van de verantwoordelijken – ongezouten kritiek te uiten op veiligheidstekorten die hij signaleerde, maakten hem tot een geducht en gerespecteerd onderzoeker”, aldus Opstelten. De volledige toespraak van de minister is te lezen via onderstaande link.

Beëdiging Tjibbe Joustra

Na het afscheid van Van Vollenhoven beëdigde Opstelten Joustra tot voorzitter. Joustra was van 2004 tot en met 2008 de eerste Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Daarna werd hij voorzitter van het Productschap Tuinbouw en voorzitter van de Vereniging Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus.

Onderzoeksraad voor de Veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet onafhankelijk onderzoek naar veiligheid in brede zin. Het doet onderzoek naar de veiligheid van transport, maar ook naar de veiligheid binnen bijvoorbeeld defensie, industrie, gezondheidszorg, natuur en milieu.