Meer geregeld met minder regels

Mensen en bedrijven krijgen meer ruimte. Het kabinet gaat veel regels afschaffen en vereenvoudigen. De kosten van nieuwe regels worden zoveel mogelijk gecompenseerd. Dat schrijft minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen  op 7 februari 2011 aan de Tweede Kamer. De aanpak is een onderdeel van het nieuwe bedrijfslevenbeleid.

Het kabinet vermindert de regeldruk tot en met 2012 met 10 procent en de jaren daarna steeds met 5 procent. Er komen experimenten om te kijken hoe onnodig hinderlijke regels kunnen worden aangepakt. En de overheid verbetert haar service door het automatisch verlenen van vergunningen en het invoeren van inspectievakanties.
"Door alle regels, ook al zijn ze met de beste bedoelingen gemaakt, dreigt Nederland op slot te raken," aldus minister Verhagen. "Mensen en bedrijven moeten de ruimte krijgen. We krijgen meer geregeld met minder regels. Dat zorgt voor economische groei, inkomsten en banen."

Minder regeldruk

De regeldruk gaat de komende jaren fors omlaag. Zo vervalt het verplichte minimumkapitaal van 18 duizend euro voor het starten van een BV. Bedrijven hoeven nog maar één keer hun gegevens te verstrekken aan de overheid. Het loonstrookje wordt sterk vereenvoudigd.

Compensatie voor nieuwe regels

Meer ruimte om te ondernemen wordt pas merkbaar als ook de kosten van het naleven van regels worden beteugeld. Daarom komen daarover afspraken, die ervoor moeten zorgen dat nalevingskosten van nieuwe regels zo snel mogelijk worden gecompenseerd. Het kabinet presenteert deze spelregels op Prinsjesdag.

Dienstbare overheid

De overheid moet ondernemers niet hinderen, maar ondersteunen. Dat doet dit kabinet door meer diensten te digitaliseren en één loket voor alle overheidszaken in te stellen, het Ondernemersplein. Ook worden vergunningen waar mogelijk automatisch verleend, zodat ondernemers niet onnodig lang op de overheid hoeven te wachten.

Inspectievakantie

Het kabinet beloont goed gedrag: bedrijven die hun zaken netjes op orde hebben krijgen een inspectievakantie. Vanaf eind 2011 krijgt die ondernemer nog maximaal twee keer per jaar bezoek van een rijksinspecteur.