Samen de schouders onder Europese economie

Nederland wil samen de Europese economie op een hoger plan tillen. Dat is de boodschap die staatssecretaris Ben Knapen vandaag overbracht aan zijn collega Werner Hoyer, de Duitse staatssecretaris voor Europese Zaken. Europese samenwerking is cruciaal voor onze welvaart, vrijheid en veiligheid. Dat betekent dat wat de unie doet, beter kan en moet. Knapen en Hoyer spraken over hoe Nederland en Duitsland nog beter kunnen samenwerken voor deze Europese agenda.

Voor Knapen is dit zijn eerste bezoek aan Berlijn als staatssecretaris. Het doel van het bezoek is om kennis te maken met zijn belangrijkste Duitse counterparts en te bespreken op welke punten de beide landen samen op kunnen trekken.

Knapen en Hoyer bespraken het Europese antwoord op de economische crisis. Afgelopen vrijdag stelden Frankrijk en Duitsland maatregelen voor om de Europese economie concurrerender te maken. Nederland is het eens met de ambitie om de economische toekomst van Europa op een hoger plan te tillen. ,,We begroeten de richting, maar er valt nog veel te bespreken over de uitvoering’’, aldus Knapen. Hij benadrukte dat de voorgestelde maatregelen geen doel op zich mogen zijn, maar dat moet worden gekeken naar het resultaat. Wat Nederland betreft groeien alle landen naar het niveau van de best presterende landen. De concurrentiekracht van Europa als geheel moet een impuls krijgen.