Staatssecretaris Knapen deze week in Berlijn en Parijs

Staatssecretaris Ben Knapen is maandag en dinsdag in Berlijn en woensdag in Parijs. In Berlijn spreekt hij met de Duitse staatssecretaris Werner Hoyer van Buitenlandse Zaken en minister Dirk Niebel voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. In Parijs staan er afspraken met de Franse minister van Binnenlandse Zaken Hortefeux en de minister van Europese Zaken Laurent Wauquiez op de agenda.

Met Hoyer en Niebel spreekt Knapen over de samenwerking op Europese dossiers en internationale samenwerking. Behalve de toekomstige samenwerking in de Afghaanse provincie Kunduz en de ontwikkelingen in de Eurozone staat ook het Europese Ontwikkelingsbeleid op de agenda. Nederland zet zich daarbij in voor een betere werkverdeling tussen de EU-lidstaten.

Knapen en Hortefuex spreken in Parijs ondermeer over de criteria voor toetreding van Bulgarije en Roemenië tot Schengen en Europees gezinsherenigingsbeleid. Minister Gerd Leers zal bij dit gesprek eveneens aanwezig zijn. Tegelijkertijd ontmoet staatssecretaris Ben Knapen de minister van Europese Zaken Laurent Wauquiez voor een onderhoud over financiële perspectieven van de EU en de Eurocrisis.

Tot slot spreekt de staatssecretaris met de Secretaris-Generaal van de OESO (Organisation for Economic Co-operation and Development) Angel Gurria en de voorzitter van DAC (Development Assistance Committee) Brian Atwood over aanpassing van de criteria voor de besteding van ODA-gelden.