Toekomst voor viskweek in Nederland

Er is in Nederland toekomst voor aquacultuur. Maar alleen als de sector zijn marktpositie versterkt, efficiënter werkt en kosten bespaart, en meer vernieuwingen doorvoert. Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) neemt een aantal maatregelen om de viskweeksector hierbij te ondersteunen.

Actieplan visteelt

Onderzoekers van het LEI en IMARES van Wageningen UR hebben in opdracht van het ministerie van EL&I samen met vertegenwoordigers van de visserijsector, overheden en andere geïnteresseerden gekeken waar de meeste kansen liggen voor viskweek in Nederland en wat nodig is voor ontwikkeling van deze sector. Ze hebben een actieplan visteelt en een analysemodel gemaakt dat aquacultuurbedrijven helpt om mogelijkheden te vinden voor verbeteringen op het gebied van marktpositie, efficiëntie, kostenbesparing en innovatie.

Subsidieregeling

Staatssecretaris Bleker past de subsidieregeling ‘investeringen in de aquacultuur’ aan het actieplan visteelt en het analysemodel aan. Hij stelt de aangepaste regeling in de tweede helft van 2011 open met een subsidieplafond van 1,8 miljoen euro.

Kenniskring aquacultuur

Samenwerking tussen ondernemers is cruciaal voor het versterken van marktpositie, efficiëntieverbeteringen en kostenbesparingen. Een aantal ondernemers heeft inmiddels het initiatief genomen om een kenniskring aquacultuur te starten. Bleker ondersteunt de kenniskring door onderzoekscapaciteit beschikbaar te stellen.

Onderzoek gesloten recirculatiesystemen

Daarnaast zal de staatssecretaris wetenschappelijk onderzoek laten uitvoeren naar het optimaliseren van viskweek in gesloten recirculatiesystemen. Hij geeft hierbij voorrang aan het sluiten van afvalkringlopen en het optimaliseren van de kwaliteit van de gekweekte vis zodat de vis beter vermarkt kan worden.

Garantstelling

Verder wil staatssecretaris Bleker in de loop van 2011 de Garantstelling Landbouw uitbreiden zodat ook viskweekbedrijven hier gebruik van kunnen maken. Hiermee wordt een deel van het financiële risico dat banken lopen bij leningen voor investeringen afgedekt door de overheid. Hiermee komt de staatssecretaris tegemoet aan de beperkte beschikbaarheid van investeringskapitaal dat door ondernemers vaak als knelpunt wordt ervaren.

Keurmerk voor meerval

Tot slot gaat Henk Bleker bekijken wat er nodig is voor de totstandkoming van een keurmerk van het Aquaculture Stewardship Council (ASC) voor in Nederland gekweekte meerval. Dit helpt viskwekers om een betere marktpositie te krijgen. Het internationale keurmerk Marine Stewardship Council (MSC) heeft al veel bijgedragen aan verduurzaming van de visserij, imago en marktpositie. Anders dan bij MSC kunnen ondernemers alleen een ASC-keurmerk krijgen voor een specifieke soort. Voor enkele soorten waaronder tilapia en pangasius bestaan deze keurmerken al, maar nog niet voor in Nederland gekweekte soorten zoals meerval.