Minister Schippers opent Toon Hermans huis

Drie dagen na Wereldkankerdag heeft minister Schippers in Zeewolde een Toon Hermans huis geopend. Een veilige haven voor kankerpatiënten en hun naasten. Een plek waar gehuild, gelachen, gepraat en gezwegen mag worden.

Geachte aanwezigen,
Drie dagen geleden was het Wereldkankerdag. Een dag waarop we heel terecht stilstaan bij die vreselijke ziekte. Een ziekte die veel mensen laat lijden. Voor sommigen is die dag zo’n beetje de enige keer van het jaar om na te denken over kanker. Anderen hebben er altijd mee te maken. Dag in, dag uit. Kanker, er liggen zo veel emoties in dat woord besloten. Angst, pijn en verdriet. Onzekerheid en twijfel.

Veel kankerpatiënten hebben daarom behoefte aan wat aandacht of juist wat rust in een veilige omgeving.

Zo’n omgeving wil een Toon Hermans huis zijn. Een vertrouwde en warme plek waar kankerpatiënten en hun naasten altijd welkom zijn om wat troost op te doen, te ontspannen, een kopje koffie te drinken of een cursus te volgen. Een thuis waar je kracht kunt verzamelen.

Op Wereldkankerdag hebben tientallen inloophuizen, waaronder een achttal Toon Hermanshuizen, een open dag gehouden om meer mensen bekend te maken met deze vorm van opvang.

Toon Hermans leende met alle liefde zijn naam aan dit initiatief, dat hij met hart en ziel steunde. En de uitstraling van die huizen past precies bij hem: een lach en een traan.

Ik zag op de website van de Toon Hermans een gedichtje van zijn hand dat ik u hier niet wil onthouden omdat het zo ontroerend is en veel mensen troost biedt.
Ik denk me blij
Ik denk me bang
Ik denk m’n dagen
Kort of lang
Maar waar ik nooit aan heb gedacht,
Heeft me vaak geluk gebracht.

Zo’n initiatief als hier in Zeewolde kan het leven van kankerpatiënten en hun naasten meer glans geven. Een positieve instelling voor mensen die te maken hebben met kanker.

Het initiatief kan er toe bijdragen dat patiënten zich beter voelen. Niet buitengesloten. Volwaardig lid van de maatschappij. Er mag gehuild worden en er wordt gelachen. Er komen zieke mensen en gezonde. Niets moet.

En ik wil er ook even bij stilstaan dat het Toon Hermans Huis mogelijk wordt gemaakt door de inzet van betrokken vrijwilligers en schenkingen van particulieren en instellingen. Hier laat de maatschappij zich van zijn goede kant zien. Een maatschappij die geen mensen wil buitensluiten.
Daarom open ik vandaag in Zeewolde met veel genoegen alweer het negende Toon Hermans Huis. Ik hoop dat er nog meer zullen volgen. Ze voorzien in een grote behoefte.