Ook Ondernemingsraad speelt rol bij MVO

Medezeggenschapsorganen kunnen een grotere rol spelen bij het vormgeven van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) binnen hun onderneming. Op dit moment wordt daar nog geen structurele invulling aan gegeven.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘De rol van medezeggenschap bij maatschappelijk verantwoord ondernemen’ van de stichting Multinationale Ondernemingsraden Overleg (MNO) dat staatssecretaris Bleker (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) op 8 februari 2011 in ontvangst heeft genomen.

Aanbieding onderzoek De rol van medezeggenschap bij maatschappelijk verantwoord ondernemen’

Geen beperkingen

Uit het onderzoek blijkt dat er geen beperkingen zijn voor de betrokkenheid van ondernemingsraden bij MVO-beleid. De Ondernemingsraad kan een rol spelen als kritische uitdager, als volger van de vorderingen, als agendeerder van geluiden en als ondersteuner bij implementatie van MVO-beleid in de dagelijkse praktijk.

Modelcode

Op dit moment praten ondernemingsraden al mee over MVO-onderwerpen. Dit gebeurt echter voornamelijk op ad hoc basis en reactief. Het vastleggen van de betrokkenheid bij MVO-beleid in een modelcode zou de afhankelijkheid van persoonlijke intentie en motivatie kunnen verkleinen. MNO heeft daarvoor in hun onderzoek ook een voorstel gedaan. Daarmee hebben ondernemingsraden een concreet handvat om de discussie aan te gaan met bestuurders over het MVO-beleid van hun onderneming. MNO zegt hierover in hun onderzoek dat de modelcode de functie van ‘routekaart’ kan vervullen.