Atsma pleit voor uniforme meetmethode kunststof verpakkingsafval binnen EU

Van het door Nederlandse huishoudens ingezamelde kunststof afval  wordt uiteindelijk 50% hergebruikt. Samen met het kunststof dat bij bedrijven is ingezameld is daarmee de recyclingdoelstelling van 32% ruimschoots gehaald. Dat blijkt uit onderzoek van de VROM-Inspectie (VI) dat staatssecretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Staatssecretaris Atsma constateert met de VROM-Inspectie dat de meet- en registratiemethode voor kunststof verpakkingsafval beter kan. Nederland zal pleiten voor een uniforme meetmethode bij de Europese Commissie.

In het najaar van 2010 heeft de VROM-Inspectie de verwerkingsketen van het ingezamelde kunststof verpakkingsmateriaal uit huishoudens onderzocht. Hieruit blijkt dat al het ingezamelde kunststof naar Duitsland wordt geëxporteerd. Na een eerste (droge) sortering blijft er nog 71% kunststofafval over. Dat is het recyclingcijfer dat Nedvang (de organisatie die de namens het bedrijfsleven de gescheiden inzameling van plastic en kunststof ter hand genomen heeft) hanteert en dat door Nederland wordt gerapporteerd aan Brussel.  Van deze 71% kunststofafval treedt bij verdere verwerking nog ongeveer 1/3 verlies op door verontreinigingen, verwijdering van ongewenste kunststoffen e.d. De VI schat in dat over de hele verwerkingsketen van kunststofafval gekeken, de helft van het door huishoudens ingezamelde kunststof verpakkingsmateriaal wordt hergebruikt. De resterende helft wordt vooral nuttig gebruikt voor energie-opwerking. De VI constateert dat er geen sprake is van kunststof dat na inzameling weer op een grote hoop met overig huishoudelijk restafval terechtkomt.

Atsma neemt het advies van de VROM-Inspectie over om bij de Europese Commissie het belang van een uniform meetpunt aan te kaarten. Nederland wil op dit punt in lijn met andere Europese lidstaten kunnen werken.  Ook zal de staatssecretaris Nedvang vragen nog eens kritisch naar de meet- en registratiemethode voor kunststof verpakkingsafval van zowel huishoudens als van bedrijven te kijken.

In 2010 is de recyclingdoelstelling voor kunststof 38%; deze loopt in 2012 op tot 42%. Nedvang zet samen met bedrijven en gemeenten stevig in op verhoging van het percentage ingezamelde kunststof verpakkingsmateriaal. De organisatie geeft aan dat er een stijgende lijn is in de inzameling van kunststof afval en voorziet ook een toename van het percentage hergebruik.