Bouwplannen getoetst door bouwbureaus

Opdrachtgevers kunnen in de toekomst hun bouwplannen ook laten toetsen door een private partij als een bouwbureau of architect. Die kijken of de plannen voldoen aan de technische voorschriften van het Bouwbesluit. De gemeente hoeft daarna alleen nog maar te controleren of het plan past binnen de eisen voor welstand en voldoet aan het bestemmingsplan.

Dit maakte minister Donner vandaag bekend in een overleg met de Tweede Kamer. Voordat bureaus de plannen mogen toetsen dienen ze zich te laten certificeren. Na de toetsing legt het bureau zijn oordeel vast in een rapportage; de gecertificeerde Bouwbesluittoets. Deze rapportage wordt bij de aanvraag voor een omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) naar de gemeente gestuurd.

Voordelen

Het aanleveren van een gecertificeerde Bouwbesluittoets kan de doorlooptijd van de procedure verkorten; de Bouwbesluittoets hoeft daar immers geen onderdeel meer van uit te maken. Eerder bouwen betekent een besparing op de kosten. Ook zal bespaard kunnen worden op de kosten van de aanvraag zelf, omdat er minder gegevens aangeleverd hoeven te worden en omdat de leges wellicht omlaag kunnen.

Niet verplicht

Aanvragers kunnen in de toekomst zelf bepalen of ze met hun bouwplan naar een gecertificeerde toetser gaan of naar de gemeente. Een aantal gemeenten accepteert inmiddels, onder bepaalde voorwaarden, de gecertificeerde Bouwbesluittoets.
Na de zomer zal de minister de Tweede Kamer verder informeren over de manier waarop de Bouwregelgeving in dit verband wordt aangepast.