Constructief overleg tussen Knapen, multinationals en NGO's

Gisteren spraken multinationals, NGO's en de overheid met elkaar over mogelijke samenwerking op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Het doel van de Ronde Tafel was om gezamenlijk concrete acties te formuleren om tot samenwerking te komen. Speciaal ambassadeur voor Publiek-Private Partnerschappen en Millenniumdoelen, Christiaan Rebergen, zat aan tafel met directeuren van Oxfam Novib, Cordaid, Hivos, ICCO, Partos, Plan Nederland en topbestuurders van DSM, Heineken, Philips, Shell, Unilever en Accenture.

Staatssecretaris Ben Knapen schoof aan voor een korte reactie en toelichting op de visie vanuit de overheid. ‘Kijk naar een aantal landen en bundel daar de initiatieven. Doe als organisatie waar je sterk in bent. Kijk hoe je gemeenschappelijk met anderen resultaat kunt neerzetten. Kijk zakelijk naar elkaar. Het is ook belangrijk om met het midden- en klein bedrijf samen te werken. Transparantie is van belang. Bedrijven en NGO’s willen van elkaar weten wat hun ambities zijn en met welke projecten ze bezig zijn.

De reactie van de Staatssecretaris onderstreepte het belang van het samenkomen van de verschillende partijen: “prioritair van belang is dat we elkaar weten te vinden.”
Het huidige beleid is gericht op het stimuleren van economische groei in  ontwikkelingslanden, ‘van hulp naar zelfredzaamheid’. We werken al veel samen in publiek-private partnerschappen. Dit is een mooi moment om te kijken hoe succesvolle samenwerking kan worden opgeschaald. Daarnaast zullen nieuwe partnerschappen worden gestart op de huidige prioriteiten; seksuele en reproductieve rechten en gezondheid, fragiele staten, voedselveiligheid en water. Het is belangrijk om kennis uit te wisselen en te leren. Het Partnership Resource Center is mede door Buitenlandse Zaken opgericht om onderzoek te doen naar de werking en impact van partnerschappen.

Er zijn een aantal belangrijke afspraken gemaakt. Zo is bevestigd om de komende jaren nauw samen te werken op de prioritaire thema's. Farah Karimi, directeur van Oxfam Novib, nam spontaan het initiatief om een volgende bijeenkomst met focus op voedselveiligheid te organiseren. Ook zal, in overleg met initiatiefnemers Accenture en Plan Nederland en brancheorganisaties VNO/NCW en Partos, worden gekeken op welke manier op structurele wijze overleg tussen overheid, bedrijfsleven en ontwikkelingsorganisaties kan worden gevoerd. Daarnaast klonk sterk de roep om activiteiten van de overheid, het bedrijfsleven en ontwikkelingsorganisaties in ontwikkelingslanden inzichtelijk te maken. Dit brengt de mogelijkheden voor samenwerking duidelijk aan het licht. Knapen gaf aan dat zijn Ministerie momenteel bezig is om samenwerkingsverbanden inzichtelijk en toegankelijk te maken via een digitaal systeem.

Een verdere stap naar samenwerking is door deze Ronde Tafel gezet.