Knapen overlegt met OESO over ontwikkelingssamenwerking

Staatssecretaris Ben Knapen heeft met de voorzitter van de Commissie voor Ontwikkelingssamenwerking (DAC, Development Assistence Committee) van de OESO, Brian Atwood, gesproken over nieuwe manieren van ontwikkelingssamenwerking in een veranderende wereld.

De huidige criteria voor ODA (officiële ontwikkelingssamenwerking) weerspiegelen onvoldoende deze nieuwe werkelijkheid. Knapen en Atwood concludeerden dat vernieuwing in het rapporteren over ontwikkelingsinspanningen nodig is.

In lijn met internationale afspraken besteedt Nederland 0,7 % van het BNP aan ontwikkelingssamenwerking. Activiteiten die vrede en veiligheid in een ontwikkelingsland verhogen, uitgevoerd door militaire en civiele deskundigen, dragen bij aan ontwikkeling en zelfredzaamheid. Nederland pleit ervoor deze activiteiten onder duidelijke voorwaarden op te nemen in de ODA-richtlijnen voor ontwikkelingssamenwerking.

Op het terrein van belasting en ontwikkeling moet beter samengewerkt worden. In Nederland werken de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Financien samen met ontwikkelingslanden om fiscale kennis en belastingsystemen in die landen te verbeteren waardoor zij hun eigen inkomsten kunnen verhogen. Fiscale stabiliteit en financiële transparantie zijn noodzakelijk om belastingontduiking en het wegsluizen van geld tegen te gaan. De OESO Task Force on Tax and Development, die door Nederland en Zuid Afrika wordt voorgezeten, is een belangrijk platform hiervoor.