Minister Verhagen opent Europees hoofdkantoor Fonterra

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen opent donderdag 10 februari in Amsterdam het Europese hoofdkantoor van Fonterra, de grootste zuivelexporteur ter wereld.

Fonterra heeft zijn wortels in Nieuw-Zeeland, maar produceert ook in Australië, Zuid Amerika, de VS en Europa. Het bedrijf neemt meer dan een derde van de internationale zuivelhandel voor zijn rekening.

Maori

Voordat de openingshandeling plaatsvindt, worden de gasten welkom geheten op de traditionele manier van de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland.Met de komst van het Europese hoofdkantoor versterkt Nederland zijn positie op het gebied van agrofood. Agrofood is onlangs door minister Verhagen aangewezen als een van de topsectoren, die het kabinet door investeringen in innovatie verder zal versterken.

Innovatie van zuivelproductie

Fonterra kiest voor Amsterdam vanwege de vele onderzoekers en bedrijven in ons land die zich toeleggen op innovatie van zuivelproductie. Voor het grootste deel van de Europese export zal het bedrijf gebruik maken van Nederlandse havens en andere distributiekanalen.

Vanuit het nieuwe hoofdkantoor wordt de verkoop, marketing en distributie van zuivel in Europa en Rusland aangestuurd. Fonterra Europe heeft tachtig werknemers, waarvan 55 in Amsterdam.

Noot voor de redactie

  • Voor het bijwonen van de begroetingsceremonie en de opening dient u uiterlijk 15.45 uur aanwezig te zijn. U dient zich aan te melden bij Yellow Communications, Lotte Nijkamp, email: lotte@yellow-communications.com, tel: 023 555 34 24, mob: 06 412 77 501.
  • De tekst van de toespraak van minister Verhagen is beschikbaar onder embargo. Voor de tekst en voor interviews kunt u contact opnemen met de woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Bart Rijs, email: b.j.m.rijs@minez.nl, tel: 070 379 75 52, mob: 06 461 524 39.