Invallen en controles bij hennepkwekerijen en growshops in Brabant

Onder regie van de Taskforce georganiseerde criminaliteit heeft de overheid in Brabant op 15 februari hennepkwekerijen ontmanteld. Ook zijn controles gestart in zogeheten growshops. De acties zijn gericht tegen de georganiseerde hennepteelt. Ook op 16 februari zijn in Brabant opnieuw invallen gedaan in hennepkwekerijen en is controles gestart in growshops.

Dinsdag 15 februari werden in Tilburg, Breda en Helmond 19 hennepkwekerijen ontmanteld, 14 verdachten aangehouden en 16 growshops gecontroleerd. In Breda werd tijdens een van de acties een grote vondst gedaan bij een growshop.

De politie onderzoekt wie er in verband staan met de ontmantelde hennepkwekerijen en zal ook deze personen aanpakken. Gemeenten en de Belastingdienst leggen sancties op aan growshops die overtredingen begaan. Indien nodig worden er growshops gesloten.

Verbetering informatiepositie overheid

De invallen en controles verbeteren de informatiepositie van de overheid. Gemeenten en de belastingdienst kunnen met de informatie gerichte interventies plegen. Bovendien worden criminele verbanden zichtbaar. De informatie kan ook een rol spelen in toekomstige onderzoeken naar georganiseerde criminaliteit in Brabant.

Systematische aanpak criminele samenwerkingsverbanden

In de Taskforce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Defensie en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen om de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen. De criminelen en hun organisaties worden strafrechtelijk, bestuursrechtelijk en fiscaal aangepakt. De betrokken organisaties werken samen en delen informatie met elkaar. Zo kunnen systematisch criminele samenwerkingsverbanden in Brabant in kaart worden gebracht en aangepakt.

Taskforce richt op alle vormen georganiseerde crimaliteit

De Taskforce is in december 2010 door de vijf grootste gemeenten van Brabant en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ingesteld na een aantal ernstige incidenten. Het accent bij de invallen en controles ligt nu op georganiseerde hennepteelt, maar de Taskforce richt zich op alle vormen van georganiseerde criminaliteit, zoals heling, witwassen en vastgoedfraude.

Oproep aan bewoners Brabant

De Taskforce roept inwoners van Brabant op om hun buurt veiliger te maken door verdachte situaties te melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem is 0800-7000.