Lichte daling recidive

Daders van criminaliteit gaan iets minder snel opnieuw in de fout. Dat heeft staatssecretaris Teeven vandaag bekend gemaakt op de ‘dag van de jeugdcriminaliteit’ in Maarssen.

Dat blijkt uit vandaag verschenen cijfers uit de recidivemonitor van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Van alle volwassenen die in 2007 een penitentiaire inrichting verlieten ging 49,4% na twee jaar opnieuw in de fout, ten opzichte van 50,7% ten opzichte van het jaar ervoor. Bij jeugdige gedetineerden daalde dit percentage van 53,9% naar 53,0%. Ook bij volwassenen en jeugdigen die een misdrijf pleegden, maar daarvoor ook andere sancties opgelegd kregen, daalde de herhalingscriminaliteit met respectievelijk 0,7% en 2,0%.

Het is het tweede jaar op rij dat de recidive bij zowel jeugdigen als volwassenen terugloopt. Voor het kabinet is bestrijding van jeugdcriminaliteit een belangrijke prioriteit. Dit wil het kabinet onder andere bereiken door invoering van het adolescentenstrafrecht en de strafdienstplicht voor recidivisten.