Knapen in gesprek met Kagame

Staatssecretaris Ben Knapen bezocht dinsdagmiddag direct na aankomst in Rwanda president Kagame in de hoofdstad Kigali. Knapen complimenteerde de president tijdens een openhartig gesprek met de economische vooruitgang, de armoedebestrijding, de verbetering van het investeringsklimaat en de aanpak van corruptie in Rwanda. Ook de veiligheid en stabiliteit in de grensregio en de verbetering van de rechtsstaat kwamen aan de orde.

Staatssecretaris Knapen ontmoet de Rwandese president Kagame

In zijn gesprek met de president benadrukte Knapen de zorgen van Nederland over de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en de politieke ruimte voor de oppositie. Ook wees de staatssecretaris op het belang van een eerlijk en transparant proces tegen oppositievertegenwoordiger Victoire Ingabire, waarvoor veel aandacht bestaat in Nederland.

Na afloop vloog de staatssecretaris met minister van Landbouw Agnes Kalibata per helikopter naar Musanze. Rwanda wil hulp van het ministerie van EL&I  en kennis van de Wageningen Universiteit voor het versterken van de aardappelketen. In Musanze wordt aardappelteelt afgewisseld met maisteelt. Dat zijn de twee belangrijkste landbouwproducten in dit gebied. Landbouw- en plattelandsontwikkeling is een van de prioritaire thema's van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. In 2010 is daar in Rwanda 10,4 miljoen euro voor uitgetrokken.