Opnieuw invallen en controles onder leiding van Taskforce georganiseerde criminaliteit Brabant

De overheid in Brabant heeft vandaag opnieuw invallen gedaan in hennepkwekerijen en is controles gestart in growshops. De geregisseerde acties onder leiding van de Taskforce georganiseerde criminaliteit zijn gericht tegen de georganiseerde hennepteelt in Brabant.

De politie onderzoekt welke personen in verband staan met de ontmantelde hennepkwekerijen en zal ook hen aanpakken. Gemeenten en belastingdienst sanctioneren die growshops waar overtredingen worden geconstateerd. Indien nodig zullen er growshops gesloten worden.

De invallen en controles passen in de bredere aanpak van de Taskforce om de informatiepositie van de overheid te verbeteren, zodat gemeenten en de belastingdienst gerichte interventies kunnen plegen en bovendien de criminele verbanden zichtbaar worden. Ook kan de informatie een rol spelen in toekomstige onderzoeken naar de georganiseerde criminaliteit in Brabant.

Tweede dag

Het is de tweede dag dat de overheid in Brabant gerichte acties uitvoerd tegen de georganiseerde hennepteelt. Dinsdag 15 februari werden in Tilburg, Breda en Helmond 19 hennepkwekerijen ontmanteld, 14 verdachten aangehouden en 16 growshops gecontroleerd. In Breda werd tijdens een van de acties een grote vondst gedaan bij een growshop, waar vandaag meer over bekend gemaakt wordt.

In de Taskforce werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Defensie en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen om de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen. Dat gebeurt door de criminelen en hun organisaties strafrechtelijk, bestuursrechtelijk en fiscaal aan te pakken. Om dat mogelijk te maken, delen de betrokken organisaties hun informatie en werken samen aan de analyse. Op die manier worden systematisch  criminele samenwerkingsverbanden in Brabant in kaart gebracht, die vervolgens aangepakt kunnen worden. Hoewel het accent bij de invallen en controles nu ligt op de hennepteelt, richt de Taskforce zich op alle deelgebieden waar de georganiseerde criminaliteit zich manifesteert zoals ook heling, witwassen en vastgoedfraude.

Taskforce

De Taskforce is in december 2010 na een aantal ernstige incidenten ingesteld door de vijf grootste gemeenten van Brabant en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Doel van de Taskforce is de informatiepositie en slagkracht van de overheid in Brabant te versterken via intensieve samenwerking. Voorzitter van de Taskforce is burgemeester Noordanus van Tilburg samen met de directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De Taskforce roept inwoners van Brabant op om hun buurt veiliger te maken door verdachte situaties te melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem is 0800-7000.