Hoogste punt ASML

Speech minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, Maxime Verhagen, bij bereiken hoogste punt nieuwe productiehal ASML, op 16 februari 2011 in Veldhoven

Beste mensen,

Van de nanometer naar de wereldtop: ASML laat prachtig zien hoe je als Nederlands bedrijf kan uitgroeien tot een topspeler op de wereldmarkt. En dat is precies wat we in Nederland meer moeten doen.

Al 27 jaar bent u bezig om nog beter te doen waar u goed in bent. Niet in eenzame isolatie, maar juist door intensief samen te werken met andere topondernemers en toponderzoekers. Met steun van een alerte overheid.

Zo bent u in de wereldtop gekomen. Sterker nog, u heeft nieuwe standaarden gezet in de chipindustrie. U werkt nu op de 32 nanometer en wilt binnen tien jaar toe naar de 8 nanometer, 8 miljoenste millimeter. Ik kan het niet bevatten. Wat ik wel begrijp is dat u met uw laatste innovatie – gebaseerd op het extreem ultraviolet licht – details op chips nog kleiner en preciezer kunt maken. En dat ik dingen als mijn smartphone en mijn iPad mede aan uw uitvindingen te danken heb.

Dat we hier in deze nieuwe productiehal staan, is een prestatie van formaat. Als thermometer van de economie krijgt u bij elke economische dip de eerste klappen. Forse klappen vaak. Toch loopt uw orderportefeuille nu alweer helemaal over!

U bewijst hiermee hoe zeer we kunnen profiteren van de groei in Azië. Want dáár gaat nu maar liefst 80 procent van uw machines heen.

Het getuigt van visie dat u ook tijdens de crisis uw R&D uitgaven op peil heeft gehouden. En dat u, gebruik makend van de werktijdverkorting en de kenniswerkersregeling, top mensen in dienst heeft gehouden en bij TNO zelfs extra kennis heeft laten opdoen. Omgekeerd huurt u nu weer onderzoekers van TNO in!

Het resultaat is dat u nu al ruim 70 procent van de wereldmarkt voor chipmachines in handen heeft en verder uitloopt op de Japanse concurrenten. De grens van 5 miljard euro omzet komt in zicht. En misschien onttroont u zelfs uw oude moeder Philips als Nederlands grootste investeerder in R&D!

Uw succes straalt af op de hele sector. Vooral ook op uw 350 toeleveranciers. In de Brainport regio noemen ze dit het ASML-effect. Maar het omgekeerde is ook waar. U profiteert volop van de kennis en kunde in de regio. Hier zitten de knapste koppen bij elkaar. Ze wisselen ideeën uit, prikkelen elkaar, dagen elkaar uit. Zo creëer je een spiraal naar de top.

En daarom zit u in Veldhoven en niet in Seoul. Daarom zit tweederde van uw ruim negenduizend medewerkers hier in de Brainport regio. Onder wie drieduizend onderzoekers.

Ik wil u de ruimte bieden om in Nederland verder te groeien en in de wereld te blijven excelleren. U heeft zich zelf al gecommitteerd aan de agenda voor de ontwikkeling van Brainport Zuidoost Nederland tot topregio van wereldformaat. Die sluit fantastisch aan bij mijn aanpak om topsectoren als de hightech over de volle breedte van het regeringsbeleid te ondersteunen. Het is ook een fantastische basis voor het werk van de topteams.

In mei adviseren ze mij over welke knelpunten in de topsectoren we rijksbreed moeten aanpakken en hoe we de 1,5 miljard euro voor de topsectoren gaan verdelen. Ik hecht er zeer aan dat het Brainport2020-programma stevig wordt verankerd binnen de agenda’s voor de topsectoren. Dat zal ik ook meegeven aan het topteam hightech. En ik houd de vinger aan de pols!

We gaan voor de top, dus ook voor de beste plannen. Deze regio staat er goed voor!

Dames en heren, deze nieuwe hal staat voor het geloof, de ambitie en de gedrevenheid die u in ruim een kwart eeuw naar de wereldtop hebben gebracht. Ik feliciteer u hiermee van harte. En ik verheug me op de komende 25 jaar!