Aanpassing inkoopvoorwaarden biedt innovatieve ICT-leveranciers meer kansen

Door een aanpassing van de inkoopvoorwaarden voor ICT-leveranciers krijgen (kleine innovatieve) open source aanbieders meer kansen. Door een gelijk speelveld ten opzichte van aanbieders van gesloten software verbetert de concurrentie in de softwaremarkt.

Het rijk heeft de zogenaamde Modelovereenkomst bij de Algemene Rijksvoorwaarden bij ICT-overeenkomsten (ARBIT) met ingang van vandaag aangepast. Door de aanpassing zijn aanbieders van open source software (OSS) voortaan absoluut verzekerd van een gelijk speelveld ten opzichte van aanbieders van closed source software.

Technische achtergronden

De aanpassing is beperkt van aard omdat het rijk open source programmatuur ziet als "standaard programmatuur". De ARBIT kennen al een definitiebepaling van standaardprogrammatuur en bepalingen die betrekking hebben op de levering van standaardprogrammatuur. De aanpassing bestaat uit twee onderdelen:

  1. Artikel 59 van de ARBIT wordt buiten toepassing verklaard waardoor de eis dat de leverancier gedetailleerde kennis moet hebben van alle eigendomsrechtelijke aspecten van de open source programmatuur is komen te vervallen.
  2. De Modelovereenkomst bevat de optionele bepaling dat naast de ARBIT de licentievoorwaarden van de leverancier of van derden m.b.t. standaardprogrammatuur onder voorwaarden van toepassing kan zijn.

Met de aanpassing in de modelovereenkomst wordt invulling gegeven aan het oorspronkelijke plan een Addendum OSS bij de ARBIT te maken. Door de wijziging van de modelovereenkomst is een Addendum niet nodig.