Verslag van bezoek minister Donner aan Leeuwarden

Minister Donner was zaterdag 12 februari op uitnodiging van wethouder Thea Koster, op bezoek in de Leeuwardse wijk Vlietzone. De wijkaanpak die in wijk Heechterp-Schieringen is begonnen, is door de gemeente verbreed naar zes andere wijken waar de leefbaarheid ook onder druk staat en waar extra aandacht nodig is.

In de Saskiastraten in de Vlietzone is woningcorporatie Elkien gestart met een grondige renovatie van 107 woningen. De woningen maken door de opknapbeurt een sprong van energielabel G naar B. Per woning kost deze renovatie zo'n 55.000 euro. De woningen van architect W.C. de Groot, zijn rond 1900 gebouwd en liggen binnen het beschermd stadsgezicht .

Tevreden bewoners

De wijkbewoners vertellen de minister dat de corporatie de bewoners goed bij deze ingrijpende renovatie betrekt. Bovendien zijn ze erg tevreden met de warme en behaaglijke woning. Om de energiekosten laag te houden, worden de bewoners ook bewust gemaakt van hun energiegebruik. Een zuinig stookgedrag heeft het grootste effect. De minister biedt met Alex Bonnema bestuurder van Elkien, de bewoners een bord aan met daarop de tekst 'Warme trui: van F/G naar B label.

Huisjesmelkers

Tijdens een wandeling door de wijk vertellen bewoners de minister dat ze de problemen rond huisjesmelkers en het toenemend aantal studenten in de wijk op de agenda van de gemeente hebben gezet. Dit heeft zijn effect, er is minder illegale bewoning en de verloederde panden worden aangepakt.

Particulier woningverbetering

De gemeente heeft voor de wijk 7 ton beschikbaar gesteld om particulieren te stimuleren hun woningen te verbeteren. Daaronder vallen ook energiemaatregelen. In de Blokhuispoort, een voormalige huis van bewaring, wordt de minister geïnformeerd over de energieambities van de provincie, de gemeente Leeuwarden en de corporaties. De gemeente Leeuwarden wil in 2020 onafhankelijk zijn van fossiele brandstof.

Innovatief

Vele innovatieve maatregelen komen aan de orde, "Het moet zover komen in Friesland dat de buurman straks commentaar levert als je een auto op benzine koopt". En de koe levert in deze provincie niet alleen melk en vlees maar ook energie aan wel vijf huishoudens meldt Bouwe de Boer, energiecoördinator van de gemeente Leeuwarden, aan de minister.

Wijziging woningwaarderingsstelsel

De corporaties pleiten vervolgens ervoor dat de wijziging van het woningswaarderingsstelsel doorgaat. Hun investering in de woningen worden daardoor rendabel. De minister zei dat hij deze wet dinsdag 15 februari in de Tweede Kamer behandelt en dat hij goede argumenten voor de discussie heeft meegekregen.