Toespraak minister Donner tijdens manifestatie 'Samen sterk voor publiek werk'

Dank voor dit manifest. Nederland heeft ambtenaren hard nodig. U maakt zich sterk voor de publieke dienstverlening. Ik ook. U maakt zich boos over gebrek aan respect voor mensen die werken bij de overheid, het onderwijs en de zorg. Ik ook. Zonder die mensen bij de overheid gaat het niet. Gebrek aan respect is dom.

Ik zou u dolgraag salarisverhoging geven. Ik weet hoe hard er wordt gewerkt. Nederland heeft goede ambtenaren. Nederland heeft goede ambtenaren nodig.

Maar het geld is op. Moeten we van onze kinderen gaan lenen, zodat zij met minder moeten omdat wij meer willen? Nee? Dan is er maar één keuze; pas op de plaats maken of meer ambtenaren weg. Ik kies voor werk boven inkomen. Ik ga geen schulden afschuiven naar onze kinderen, ik los ze zelf op.

De overheid moet ook kleiner worden. Om werk te behouden, hebben we boven onze stand geleefd. Nu moet de tering naar de nering worden gezet. Dat doet pijn, maar anders zitten we straks met Griekse toestanden. Een kleine overheid betekent niet minder ambulances, minder politie, minder leraren; we moeten sommige dingen alleen anders doen of niet meer doen.

De overheid moet wel kleiner; er zijn steeds minder mensen om het werk te doen. Om voldoende mensen voor de klas te houden en in de zorg en bij de politie en bij de brandweer, moeten er op de bureau’s in Den Haag en in de gemeenten, minder ambtenaren komen. Ik ga niet zeggen dat daarbij niemand wordt ontslagen, maar als we ons inzetten, is er ander werk te vinden. Dat moet lukken; we hebben toch goede ambtenaren.

U zet zich in een voor een sterke publieke dienst. Ik ook. Laten we ons samen daarvoor inzetten.