Veelplegers uit andere EU-landen als ongewenst vreemdeling uitzetten

Minister Leers geeft nog deze week de Vreemdelingenpolitie en de Immigratie- en Naturalisatiedienst de instructie om veroordeelde veelplegers uit andere EU-landen als ongewenst vreemdeling Nederland uit te zetten. Ook als zij zich schuldig hebben gemaakt aan ‘lichte’ vormen van criminaliteit, waarbij de afzonderlijke delicten niet zwaar genoeg zijn voor een verklaring tot ongewenst vreemdeling. Door de verschillende delicten op te tellen, kan dan toch verklaring tot ongewenst vreemdeling en uitzetting uit Nederland volgen. Dit als de veelpleger nog steeds een ernstige bedreiging vormt voor de openbare orde en veiligheid.

Dit heeft Leers vanmiddag bekendgemaakt tijdens een grote actie van politie, douane en Marechaussee langs de snelweg A1 bij Enschede.

Al langer kunnen EU-burgers die in Nederland veroordeeld zijn voor een zwaarder delict, na hun straf Nederland worden uitgezet met een verklaring tot ongewenst vreemdeling. Terugkeer naar Nederland is dan strafbaar. Vorig jaar kregen ongeveer 150 EU-burgers in Nederland een ongewenstverklaring. De nieuwe maatregel voor veelplegers van lichtere delicten is een aanvulling daarop. Waarschijnlijk zal het aantal ongewenstverklaringen daardoor verdubbelen.

De maatregel is onderdeel van een kabinetsbrede aanpak van EU-burgers die in Nederland in de criminaliteit zitten, voor overlast zorgen of een onevenredig beroep doen op maatschappelijke voorzieningen.

Actie op A1

De actie van politie, douane en Marechaussee was gericht tegen grensoverschrijdende criminaliteit, waaronder illegaliteit en migratiecriminaliteit: mensenhandel, mensensmokkel en valse documenten. Er waren gelijktijdig ook acties op andere plaatsen langs de route Amsterdam – Berlijn – Warschau door Nederlandse, Duitse en Poolse opsporingsdiensten.