Rosenthal wil sancties na repatriëring

Minister Rosenthal is voorstander van EU-sancties tegen Libië, als de repatriëring van buitenlanders is afgerond. Terwijl de repatriëring gaande is worden in de Europese Unie ook voorbereidingen getroffen voor sanctiemaatregelen. Dat zei hij in een spoeddebat waarvoor de Tweede Kamer terugkwam van reces.

De sanctiemaatregelen moeten het regime treffen, zegt Rosenthal, niet de bevolking die tegen het regime protesteert. De EU onderzoekt sancties als een inreisverbod en het bevriezen van tegoeden van Libische autoriteiten die verantwoordelijk zijn voor het gebruik van geweld tegen vreedzame betogers. Minister Rosenthal heeft daarover contact met zijn collega van Justitie en het Openbaar Ministerie. Bij het uitvaardigen van sancties zal rekening moeten worden gehouden met escalatiemogelijkheden.

Ook wordt onderzocht hoe Libische autoriteiten die opdracht hebben gegeven tot geweld kunnen worden berecht; Libië is geen lid van het Internationale Strafhof. Rosenthal is ook voorstander van het schorsen van Libië in de Mensenrechtenraad. Daarbij heeft hij steun van diverse Europese landen.

Rosenthal bepleit ook een wapenembargo op EU-niveau. Nederland geeft tot nader order geen vergunningen meer af voor de uitvoer van wapens naar Libië. De minister zei de Kamer ook toe de doorvoer van wapens uit andere landen via Nederland naar Libië stil te leggen, als er geen verdragsrechtelijke beperkingen zijn.