Minister Rosenthal op werkbezoek in Brabant

Minister Rosenthal bracht vandaag een werkbezoek aan Brabant. Bij het Waalwijkse familiebedrijf Thermaflex liet hij zich informeren over nieuwe exportmogelijkheden die ontstaan in het licht van de veranderende economische machtsverhoudingen in de wereld. Ook sprak hij met Thermaflex over de manier waarop ambassades en consulaten Nederlandse bedrijven en ondernemers in het buitenland ondersteunen.

’s Middags sprak de minister aan de Tilburg University met studenten en ondernemers over het versterken van de economische positie van Nederland in de wereld. Dit is één van de hoofddoelstellingen van het buitenlands beleid, naast het bevorderen van stabiliteit en veiligheid en het opkomen voor mensenrechten.

Economische diplomatie is een kerntaak van Nederlandse ambassades, die hiertoe beter moeten worden uitgerust, vooral in die landen waar de grootste kansen liggen voor de Nederlandse export. Minister Rosenthal nam een voorschot op de aanpassingen in het netwerk van Nederlandse ambassades, die hij later deze maand met de Tweede Kamer zal delen. Het ambassadenetwerk wordt aangepast, zodat het beter inspeelt op de nieuwe geopolitieke realiteit in de wereld en beter voldoet aan de eisen van deze tijd: dynamischer en flexibeler opereren zijn hierbij de sleutelwoorden. De minister kondigde aan nog dit jaar in te zetten op de opening van een post in Panama, specifiek ter ondersteuning van het bedrijfsleven.