Knapen geeft gastcollege voedselzekerheid in Wageningen

Staatssecretaris Ben Knapen van Europese Zaken en Internationale Samenwerking gaf vandaag een gastcollege over economische ontwikkeling en voedselzekerheid, een van de hoofdthema's van het nieuwe ontwikkelingsbeleid.

In zijn verhaal aan de studenten van de Universiteit Wageningen vertelde Knapen dat hij in Ruhengeri, in het noorden van Rwanda, een aardappelteelt heeft bezocht. Daar zal in de komende jaren de aardappelkwaliteit en -hoeveelheid verbeteren door de kennis en visie van de Universiteit Wageningen, waardoor eveneens de inkomsten toenemen.

Dit is een tastbaar voorbeeld van economische ontwikkeling en voedselzekerheid in ontwikkelingslanden, gesteund door Nederland. Hoge en onstabiele voedselprijzen zijn de oorzaak van bijna alle sociopolitieke crises in de wereld van vandaag. Kijk naar Tunesië en Algerije, Egypte en Jemen. Voedselzekerheid is cruciaal en een doel (Millenniumdoel 1 is halveren van armoede en honger).

Nederlandse bedrijven zijn een goede partner in ontwikkeling. Multinationals nemen succesvol deel aan public-private partnerschappen. Lokale bedrijven en boeren kunnen zich zo ontwikkelen, zodat ze zelf bijdragen aan de economische ontwikkeling en voedselzekerheid van hun eigen land. Nederland zorgt voor de kennisoverdracht. Het ministerie van Buitenlandse Zaken werkt hierin samen met het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Staatssecretaris Knapen had voorafgaand aan het college een informeel gesprek met zes studenten uit Afrika, Latijns-Amerika en Pakistan. Zij werken aan hun PhD in Wageningen, maar doen daarvoor veldonderzoek in hun eigen land.

De staatssecretaris hoorde hen uit, over hun beurs en over hun onderzoek en wat ze ermee gaan doen.