Minister Schippers neemt voedselkeuzelogo in ontvangst

Het Voedselkeuzelogo dat minister Schippers van VWS vandaag in ontvangst heeft genomen vervangt het Keuze Klavertje en het Ik Kies Bewust-logo. 

Met het nieuwe logo wordt het voor consumenten gemakkelijker een gezondere keuze te maken. Het stimuleert supermarkten, cateraars en producenten bovendien om hun producten gezonder samen te stellen. Het uitgangspunt blijft hetzelfde: producten met het logo zijn getoetst op de hoeveelheid vetten, zout, suiker, energie en voedingsvezel.

Het groene voedselkeuzelogo met de tekst ‘gezondere keuze’ staat voor de gezondere keuze binnen een groep van basisproducten zoals brood, melk en groente en fruit. Het blauwe logo met de tekst ‘bewuste keuze’ helpt bij het maken van een bewuste keuze bij producten die niet tot de basisvoeding behoren zoals soepen, sauzen en tussendoortjes.

De voedingskundige criteria waar de producten met het nieuwe logo aan moeten voldoen, zijn ontwikkeld door een onafhankelijke Wetenschappelijke Commissie. In de Wetenschappelijke Commissie is ook het Voedingscentrum vertegenwoordigd. Om te komen tot het nieuwe voedselkeuzelogo zijn de criteria afgestemd met de Richtlijnen Voedselkeuze van het Voedingscentrum.