Donner tussen ja-knikkers in Emmen

Minister Donner was op maandagmiddag 21 februari op bezoek in de gemeente Emmen. De minister werd hartelijk ontvangen door wethouder Sleeking, corporatiebestuurders, bewoners en welzijnorganisaties. De ontmoeting vond plaats in een uniek decor van zogenaamde ‘ja-knikkers’ die door de hervatting van de olieboringen weer in bedrijf zijn.

In het dorp Schoonebeek kreeg de minister uit handen van de woningcorporaties uit de drie noordelijke provincies het rapport ‘Groei en krimp in het Noorden’. Uit het rapport blijkt onder andere dat de corporaties er financieel goed voor staan en dicht bij hun kerntaken blijven. Bovendien richten ze zich op hun doelgroep en zijn ze actief in het leefbaar maken van buurten en plattelandgemeenten.

Ontspannen woningmarkt

Er is sprake van een ontspannen woningmarkt of ‘vragersmarkt’, waarbij huizen die minder goed aan de eisen van kopers voldoen, langer leeg staan. Corporaties moeten de komende periode fiks investeren om te zorgen dat de noordelijke  krimpregio’s leefbaar blijven.  Door een nieuwe heffing hebben de corporaties echter minder geld te besteden, terwijl de sloop en herstructurering als gevolg van de krimp wel kosten met zich meebrengen.  Tot slot vroegen de aanwezigen minister Donner om een benadering van de woningmarkt, waarbij onderkend wordt dat er regionale verschillen zijn. 

Het Noorden is momenteel een proeftuin voor zo’n op de regio toegesneden aanpak. De minister toonde zich tevreden met de aanpak van de noordelijke corporaties en beandrukte dat het kabinetsbeleid  voldoende ruimte geeft voor regionale samenwerking en de aanpak van regionale verschillen.  Een aantal problemen die in het Noorden voorkomen, spelen ook in andere provincies als Limburg en Zeeland.

De minister wandelt met de delegatie door Schoonebeek, onder toeziend oog van een 'ja-knikker' (foto Nicole Holsheimer)

De minister wandelt met de delegatie door Schoonebeek, onder toeziend oog van een 'ja-knikker' (foto Nicole Holsheimer)

Emmen Revisited

De minister werd tijdens zijn bezoek ook geïnformeerd over Emmen Revisited. In deze wijk- en buurtgerichte aanpak die in de hele gemeenten Emmen wordt ingezet, bepalen gemeente, corporaties en bewoners gezamenlijk wat er de komende vijf jaar in hun buurt moet gebeuren. De voortgang van dit programama wordt regelmatig met bewoners besproken.

De minister wandelde ten slotte met het gezelschap door Schoonebeek. Bij de skatebaan waar sprake was van overlast van jongeren, zijn in samenwerking met de politie, bewoners en jongeren gebruikersregels opgesteld. Bewoners zien er op toe dat iedereen deze naleeft. Op het Spanjaarspad, waar verschillende woningen worden gesloopt, ging de minister op de koffie bij bewoonster Miranda Osseforth. Ze wacht al een tijdje op duidelijkheid over de sloopplannen. Ze hoopt dat ze op de bewonersbijeenkomst die over enkele weken plaatsvindt, meer duidelijkheid krijgt.

Minister Donner luistert naar mevrouw Osseforth (foto Nicole Holsheimer)

Minister Donner luistert naar mevrouw Osseforth (foto Nicole Holsheimer).