Nederlandse militairen vast in Libië

Afgelopen zondag is aan het eind van de dag de boordhelikopter van Hr. Ms. Tromp bij een consulaire evacuatie-operatie in Sirte aan de grond gehouden door een gewapende Libische eenheid van het huidige regime. Onmiddellijk is vanaf het schip en vanuit Den Haag overleg in gang gezet met Libische autoriteiten over de ontstane situatie.

De 2 evacués zijn vandaag door de Libiërs overgebracht naar de Nederlandse Ambassade in Tripoli en hebben Libië inmiddels verlaten. Over de vrijlating van de 3 bemanningsleden van de helikopter vindt nog intensief diplomatiek overleg plaats.

Minister van Defensie Hans Hillen en Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm laten weten bezorgd te zijn over de militairen die vastgehouden worden en voelen mee met de onzekerheid van de families. De minister: "Het was goed te horen dat de evacués gezond en wel Libië hebben verlaten. Alles wordt in het werk gesteld om ook de militairen zo snel mogelijk veilig het land uit te krijgen. "

De families van de betrokken militairen en evacués zijn op de hoogte van de ontwikkelingen. Om veiligheidsredenen is deze informatie niet eerder naar buiten gebracht en worden geen verdere mededelingen gedaan.