Leers krijgt bijval Oostenrijk voor aanscherping gezinsmigratiebeleid

Nederland en Oostenrijk zullen samen optrekken bij de aanscherping van het gezinsmigratiebeleid in Europa. Dat sprak minister Leers (immigratie en Asiel) af met zijn Oostenrijkse collega minister Fekter (Binnenlandse Zaken) tijdens een ontmoeting van ministers in Wenen. Tijdens de ontmoeting waren ook ministers van Binnenlandse Zaken aanwezig uit Luxemburg, Zwitserland en Liechtenstein.

Minister Fekter en Leers gaven na afloop van de besprekingen tijdens een persconferentie aan dat beiden van mening zijn dat het Europese gezinsmigratiebeleid snel op de Europese agenda gezet moet worden. Hiervoor was ook steun van de Oostenrijkse collega Halsdorf.

Minister Leers benadrukte dat de strengere eisen ertoe moeten leiden dat gezinsmigranten die naar Europa komen beter integreren in de samenleving. Door een selectief migratiebeleid te voeren waarbij het deelnemen van migranten aan de samenleving gekoppeld wordt aan het verblijf kan het negatieve beeld over immigratie in Europa kantelen, aldus de minister. Oostenrijk en Nederland zullen in Europa ook pleiten voor een uitvoeringstoets voor nieuwe maatregelen op het gebied van migratie in Europa. Hierdoor kan vooraf duidelijk worden wat de maatregelen voor gevolgen hebben voor de uitvoering en of er financiële consequenties zijn.

De ministers spraken ook nog over het Europese asielbeleid. Alle deelnemende landen herkenden het probleem van het stapelen van asielprocedures en zoeken naar mogelijkheden om afgewezen asielzoekers sneller te laten terugkeren. De landen spraken naar elkaar toe uit dat het belangrijk is om van elkaars best practises te leren. Zij zagen ten slotte allen het belang in van een gecoördineerde Europese inzet om de humanitaire gevolgen van de situatie in Noord-Afrika te bestrijden.