Boegbeelden topsectoren bekend

Het kabinet gaat samen met ondernemers en onderzoekers 9 cruciale sectoren van onze economie gericht versterken. Teams met daarin een boegbeeld uit de sector, een wetenschapper, een topambtenaar en een innovatieve MKB’er gaan daarbij samen aan de slag. 

Doel is zo snel mogelijk de knelpunten voor de groei van deze Topsectoren in kaart brengen evenals de benodigde acties.

Het nieuwe bedrijfslevenbeleid, waar de teams onderdeel van zijn, werd onlangs door Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw & Innovatie (EL&I) bekendgemaakt. Trekkers van de verschillende teams zijn:
1.    Creatieve industrie: Victor van der Chijs
2.    Logistiek: Leo van Wijk
3.    Tuinbouw: Timo Huges
4.    Agrofood sector: Cees 't Hart
5.    Life sciences: Roel Fonville
6.    Energie: Jeroen van der Veer 
7.    Water: Koos van Oord
8.    Chemie: Rein Willems
9.    High Tech sector: Amandus Lundqvist

Vanwege het belang van het aantrekken van meer nieuwe internationale hoofdkantoren (hoofdkantoren leiden vaak tot vervolginvesteringen in R&D of logistiek) voor de 9 Topsectoren is Sjoerd van Keulen bereid gevonden om voor deze sector te kijken naar de benodigde acties op dat vlak.

“Het gaat om mensen met een uitstekende staat van dienst en een breed netwerk in deze sectoren. Zij hebben samen met de MKB’ers en de wetenschappers de kracht en zwaarte om een concreet actieplan neer te leggen met de kansen en knelpunten per sector. Zo zorgen we ervoor dat die sectoren kunnen blijven uitblinken”, aldus Verhagen.

Nieuwe bedrijvenbeleid

In het kader van het nieuwe bedrijvenbeleid kiest het kabinet ervoor om ondernemers en onderzoekers zelf aan het stuur te zetten. Zij geven aan welke doelen ze zichzelf stellen en hoe de overheid de 9 Topsectoren kan faciliteren, zodat ze concurrerend blijven op de wereldmarkt.

Meer dan voorheen wordt er gekeken naar zaken als overbodige regels, infrastructuur, knelpunten in het vakonderwijs en hoe er in de sectoren gezorgd kan worden voor meer snelle groeiers en starters. De teams kunnen verder voorstellen indienen hoe de 1,5 mld. euro die voor de topsectoren beschikbaar is zo effectief en doelmatig mogelijk kan worden besteed.

Voor alle (MKB) ondernemers komt er daarnaast meer durfkapitaal voor innovatieve projecten, worden de belastingen verlaagd (WBSO, Vpb) en wordt de regeldruk fors verminderd.

De verschillende topteams brengen medio juni advies uit aan de minister over de ambities en de benodigde acties voor de sector. De overige leden van de teams worden binnenkort bekend.