Qatar uitgenodigd voor voetbalmissie

Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen heeft Qatar uitgenodigd voor een voetbalmissie aan Nederland. De Golfstaat organiseert in 2022 het WK voetbal.

Foto: De vloeibaar gasfabriek van Shell in Qatar vanuit de lucht

Staatsbezoek

Een delegatie van Nederlandse bedrijven onder leiding van minister Verhagen bezocht woensdag 9 en donderdag 10 maart 2011 Qatar als onderdeel van het staatsbezoek dat Hare Majesteit de Koningin, de Prins van Oranje en Prinses Máxima der Nederlanden deze week aan het land brengen.

Innovatieve stadions bouwen

Wij hebben als voetballand veel te bieden, benadrukte minister Verhagen tijdens een rondetafelgesprek tussen vertegenwoordigers van het Nederlandse en Qatarse bedrijfsleven. 'Onze bedrijven kunnen land uit zee winnen voor WK-faciliteiten, innovatieve stadions bouwen, verlichting installeren, gras voor de velden leveren, en we hebben zelfs de mensen om spelers te trainen. Nederland kan alles leveren behalve de wereldcup zelf.'

Vloeibaar-gasfabriek

Het staatsbezoek is een uitstekende gelegenheid de expertise van Nederlandse bedrijven op een breed terrein onder de aandacht te brengen. Zo bezocht de Koningin de werf die de Nederlandse scheepsbouwer Damen met een Qatarse partner heeft gebouwd, en de vloeibaar-gasfabriek van Shell, de grootste buitenlandse investering in Qatar.

Foto: Straatbeeld Doha, Qatar

Belangrijke gasproducent

Qatar is net als Nederland een belangrijke gasproducent. Minister Verhagen en de Qatarse minister van Energie en Industrie Al-Sada voerden besprekingen over verdere samenwerking op dit gebied. Nederland wil een belangrijk energieknooppunt in Europa worden, ook voor opslag, transport en handel van gas. Minister Verhagen benadrukte de mogelijkheden van de nieuwe vloeibaar-gasterminal in de Rotterdamse haven als toegangspoort tot de Europa. 'Ik heb er vertrouwen in dat gas uit Qatar in de toekomst via ons land op de EU-markt komt,' verklaarde de bewindsman na afloop.

Samenwerking in topsectoren

Qatar werkt aan een economie die draait op meer dan energie alleen, en is zich breed aan het ontwikkelen. De Golfstaat heeft daardoor niet alleen belangstelling voor energie maar ook voor samenwerking in andere topsectoren van de Nederlandse economie, zoals water, high tech en lifestyle sciences. De oprichting van een Nederlands-Qatarse zakencomité onderstreept die belangstelling. Het comité gaat bedrijven uit Qatar en Nederland, ook uit het MKB, aan elkaar koppelen.