Voorlichtingspakket: huwelijksmigratie is een grote stap mét rechten en plichten

Huwelijks- en gezinsmigranten en hun (toekomstige) partners krijgen vanaf voorjaar 2011 een voorlichtingspakket dat hen in het bijzonder wijst op hun eigen verantwoordelijkheid, rechten en plichten. Het pakket ligt in het verlengde van de strikte aanpak huwelijks- en gezinsmigratie van het kabinet. Doel is te zorgen dat hun integratie in Nederland beter en sneller verloopt.

De (aspirant) huwelijks- en gezinsmigranten ontvangen het pakket na het afleggen van het basisexamen inburgering in het buitenland. Te beginnen in de landen met de hoogste aantallen huwelijksmigranten: Marokko, China en Turkije.

Het voorlichtingspakket maakt duidelijk wat van hen in Nederland wordt verwacht en hoe zij van hun migratie een succes kunnen maken. Door te investeren in kennis van de Nederlandse taal, de  samenleving, werk en het opbouwen van hun toekomst. Daarnaast gaat het ook om het versterken van de emancipatie van huwelijkspartners bij vrije partnerkeuze en de gelijkwaardigheid van partners.

Het pakket bestaat uit een brochure, een korte film met ervaringen van deskundigen en een informatieblad met handige tips, websites en telefoonnummers van hulpinstanties. In de tweede helft van 2011 volgt een besluit over verspreiding van het materiaal naar andere landen. De brochures komen ook beschikbaar via de IND en de website Rijksoverheid.

Voor de (toekomstige) partners in Nederland zijn in samenwerking met het Landelijk Overleg Minderheden eveneens brochures ontwikkeld. De verspreiding daarvan loopt via het Landelijk Overleg Minderheden.