Belangrijke hobbel op weg naar één EU-octrooi genomen

Een voorstel van Nederland en enkele andere Europese landen om met een groep van 25 landen één EU-octrooi te gaan invoeren is vandaag aangenomen door de Europese Raad voor Concurrentievermogen. Een belangrijke hobbel in een lang slepende Europese discussie is hiermee genomen.

'Eén EU-octrooi scheelt enorm in de kosten voor innovatieve ondernemers en helpt de EU concurrerender te worden ten opzichte van de V.S. en Azië,' aldus minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Verhagen. 'Ik ben verheugd dat het nu zover is en dat we het in deze 25 EU-landen nu gewoon kunnen gaan regelen, zodat je niet meer voor al die landen afzonderlijk octrooi hoeft aan te vragen. Dit helpt onze innovatieve bedrijven.'

EU-octrooi in de praktijk

Het huidige systeem voor Europese octrooien is versnipperd. Octrooien moeten nu vele malen vertaald worden als je in meerdere landen actief bent. Daardoor is het systeem ingewikkeld, erg duur en leidt het tot rechtsonzekerheid. Het Europese octrooisysteem is nu zo’n 10 keer duurder dan dat in de VS of Japan. Invoering van een EU-octrooi is voor Nederland belangrijk want Nederland staat op de 3e plaats in de EU van octrooiaanvragers. Door de nieuwe opzet dalen de kosten voor ondernemers en krijgt innovatie meer kans. Volgens de nieuwe plannen hoeft het octrooi nog maar in een enkele talen te worden vertaald (één keer in het Frans, Duits of Engels, en de conclusies in de andere van die twee talen).

Uitspraken Hof

Het Hof van Justitie van de EU kwam eerder deze week met een advies over het EU-octrooi en vooral over het voorgestelde stelsel van Europese octrooirechtspraak. Een nieuw Europees octrooigerecht is volgens het hof niet verenigbaar met Europees recht. Volgens Verhagen is het advies nuttig voor het nu verder uitwerken en echt vormgeven van het nieuwe systeem. Verhagen hoopt dat het nieuwe EU-octrooi zo snel mogelijk kan worden ingevoerd. De uitspraak van het hof helpt bij de uitwerking en de oprichting van een goed werkend systeem van geschillenbeslechting.