Nog geen contact met ongeveer 40 Nederlanders in Japan

De Nederlandse ambassade in Tokio heeft contact kunnen leggen met 11 Nederlanders in het meest getroffen gebied. Zij zijn allen ongedeerd. In het gebied verblijven nog zo'n 40 Nederlanders die zich geregistreerd hebben bij de ambassade en waarmee nog geen contact is geweest.

"We doen er alles aan om erachter te komen hoe het met ze gaat want ik kan me voorstellen dat familie en vrienden in Nederland zich grote zorgen maken bij het zien van de beelden," zegt Nienke Trooster, hoofd van het crisisteam van de ambassade in Tokio.

Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

De ambassade heeft inmiddels ook contact gehad met ruim 20 Nederlanders die tijdelijk in het gebied verblijven, waaronder een missie met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven. Zij zijn allen ongedeerd.

Communicatie met het meest getroffen gebied is zeer moeilijk. De ambassade probeert per telefoon, per email en via contactpersonen ter plaatse contact te krijgen met Nederlanders waarvan bekend is dat ze daar verblijven. De ambassade heeft een crisisteam ingericht en is 24 uur per dag aan het werk om te proberen snel meer duidelijkheid te krijgen over de situatie van de Nederlanders.

Ambassades in de landen die ook getroffen zijn door tsunami's of die daardoor nog getroffen kunnen worden, brengen op dit moment de situatie van de Nederlanders in deze landen in kaart.

Familieleden en vrienden die zich zorgen maken over het lot van dierbaren in Japan kunnen contact opnemen met het ministerie van Buitenlandse Zaken: 070-3487770.