Oud-minister Van der Hoeven directeur Internationaal Energie Agentschap

De Governing Board van het Internationale Energie Agentschap (IEA) heeft besloten dat de Nederlandse oud-minister Maria van der Hoeven per 1 september 2011 wordt benoemd tot Executive Director van het IEA. Ze volgt in die functie de Japanner Nobuo Tanaka op.

Foto: Philip Provily - Oud-minister Van der Hoeven, Steven Chu, de Amerikaanse minister van Energie en Nobuo Tanaka, de huidige executive director van het IEA.

Foto: Philip Provily - Oud-minister Van der Hoeven, Steven Chu, de Amerikaanse minister van Energie en Nobuo Tanaka, de huidige executive director van het IEA.

Internationale energiewereld

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie toont zich verheugd met deze benoeming. ’Ik feliciteer Maria van der Hoeven met deze topfunctie en het IEA met deze goede keuze. Het kabinet heeft haar kandidatuur ten volle ondersteund. Ik zie haar benoeming als een erkenning voor haar kwaliteiten en inzet als minister voor onder andere energie, een terrein waarop ze ook internationaal haar sporen heeft verdiend. En het is ook goed voor Nederland, dat hiermee in de internationale energiewereld nog beter op de kaart komt te staan.’

Samenwerking

In het International Energy Agency (IEA) werken de OESO-landen samen. Onder de 28 lidstaten zijn EU-landen, VS, Canada, Australië, Nieuw Zeeland, Japan, Korea, Noorwegen, Zwitserland en Turkije. De organisatie werkt tevens samen met onder andere China, India en Rusland.

Oliecrisis

Het IEA is opgericht in 1974 om door middel van het aanhouden van strategische olievoorraden in delidstaten het hoofd te kunnen bieden aan oliecrises. Om die reden monitort het IEA de huidige situatie in Libië en andere landen in Afrika en het Midden-Oosten van dag tot dag.

Nieuwe energietechnologieën

Daarnaast is het IEA dé denktank op gebied van energiemarkten, energie-efficiency en nieuwe energie technologieën en doet zij regelmatig studies in opdracht van de G20. Haar maandelijkse oliemarktrapporten en middellange termijn analyses zijn toonaangevend voor de markt. De jaarlijkse World Energy Outlook is de basis voor het energie- en klimaatbeleid van veel landen. De organisatie is gevestigd in Parijs en heeft ca 250 medewerkers.