Rosenthal verheugd over vrijlating Syrische mensenrechtenverdediger

Minister Rosenthal is verheugd met de vrijlating van de Syrische mensenrechtenverdediger Haitham Al Maleh. Al Maleh is in 2006 onderscheiden met de Geuzenpenning.

In juni vorig jaar werd Al Maleh veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar voor het bekritiseren van de instandhouding van de noodwet in zijn land, die al sinds 1963 van kracht is. De tachtigjarige Al Maleh verkeerde in fragiele gezondheid en werd gevangen gehouden onder mensonterende omstandigheden. Nederland en de Europese Unie hebben zich ingespannen voor zijn vrijlating.

Minister Rosenthal roept de Syrische regering op om, in navolging van de vrijlating van de heer Al Maleh, alle gevangenen vrij te laten die zijn veroordeeld voor het uiten van hun mening.

Hoewel Syrië partij is bij de belangrijkste internationale mensenrechtenverdragen, is de mensenrechtensituatie in Syrië zorgelijk. De afgelopen jaren is de repressie toegenomen tegen critici van het regime en mensenrechtenverdedigers die het aanhouden van de noodwet bekritiseren en democratisering nastreven.