Burgernet actief in honderd gemeenten

Met de start van Burgernet in de gemeente Zandvoort is Burgernet nu actief in 100 gemeenten in Nederland, met ruim 200.000 deelnemers. Door mee te doen met Burgernet kunnen burgers een directe bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van hun eigen wijk.

Burgernet is een netwerk van burgers die helpen bij opsporingsacties van de politie. Burgernetacties worden bijvoorbeeld gestart bij meldingen van inbraken of vermiste kinderen. Deelnemers worden via de telefoon of een tekstbericht per SMS gevraagd om uit te kijken naar een persoon of voertuig. Mensen die de persoon of het voertuig zien, bellen via het gratis nummer van Burgernet direct met de meldkamer van de politie.

Dankzij burgernetdeelnemers zijn al diverse verdachten op heterdaad door de politie aangehouden, vermiste personen opgespoord en er is nuttige informatie verstrekt aan de politie. Door informatie van Burgernetdeelnemers kon in gemiddeld 10 procent van de gevallen een Burgernet-actie succesvol worden afgesloten.

Gezamenlijke aanpak blijkt succesvol

Minister Opstelten onderstreept het belang van deze gezamenlijke aanpak: “Inwoners van honderd gemeenten in Nederland leveren met deelname aan Burgernet een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van hun wijk en buurt. Alleen samen, schouder aan schouder, kunnen we criminaliteit tegengaan.” Hoe meer deelnemers aan Burgernet, hoe groter de kans dat gemeente, politie en burgers samen verdachte personen, voertuigen en vermiste personen opsporen.

Nieuwegein was de eerste gemeente in Nederland waar Burgernet van start ging. Burgernet en de integratie van SMS Alert in Burgernet gestaag verder, op weg naar 1 miljoen deelnemers in 150 gemeenten in 2012. Het doel is een landelijk dekkend netwerk, waardoor acties ook regio-overschrijdend kunnen zijn. Hiermee leverden zij een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in de gemeenten.