Krijgsmacht onderscheiden met Geuzenpenning

Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm heeft gisteren in Vlaardingen de Geuzenpenning in ontvangst genomen. De krijgsmacht kreeg de onderscheiding voor het bevorderen van Development, Diplomacy and Defence tijdens diverse vredesmissies.

Generaal Peter van Uhm neemt de Geuzenpenning in ontvangst.

Deze zogeheten 3D-strategie werd vooral in Uruzgan toegepast. De prestigieuze prijs ging ook naar de Afghaanse mensenrechtenactiviste Sima Samar. Prins Willem-Alexander woonde de ceremonie tijdens de 25e uitreiking van de Geuzenpenning bij.

“De Geuzenpenning is niet uitgereikt aan mij persoonlijk, maar aan de gehele krijgsmacht. Aan álle militairen. Ik ben dankbaar voor de erkenning en waardering van ons werk op dit hoge niveau”, aldus Van Uhm. De generaal werd in de Vlaardingse Grote Kerk vergezeld door 4 militairen, van ieder krijgsmachtdeel 1 en ieder met een bijzonder verhaal. In een aangrijpende speech schetste Van Uhm de veelzijdige missies van de krijgsmacht.

Hoewel dr. Sima Samar en de Nederlandse krijgsmacht zeer verschillend zijn, hebben zij volgens Harry Borghouts, voorzitter van de Stichting Geuzenverzet 1940-1945, veel gemeen. “Beiden strijden voor een land dat veilig is voor alle inwoners, voor gelijke rechten en tegen discriminatie in Afghanistan. Dat bindt deze laureaten en dat heeft de Stichting Geuzenverzet tot deze keuze gebracht."

Rond de uitreiking van de Geuzenpenning vonden meerdere activiteiten plaats, zoals een bijeenkomst over vrije nieuwsgaring en vrouwenrechten in het Verzetsmuseum in Amsterdam, een herdenkingsceremonie op begraafplaats Emmaus en een kranslegging bij het Geuzenmonument in Vlaardingen. Daarnaast waren er ruim 700 scholieren betrokken bij de uitreiking. In verband met het jubileum ontving prins Willem-Alexander het eerste exemplaar van‘Mensen recht doen. 25 jaar Geuzenpenning (1987-2011), het boek biedt een chronologisch overzicht van 25 jaar uitreikingen.

Geuzenpenning

De Geuzenpenning is een eerbetoon aan mensen en organisaties die zich inzetten voor de mensenrechten en tegen dictatuur, discriminatie en racisme. Sinds 1987 is de Geuzenpenning aan verschillende organisaties en personen toegekend zoals de Colombiaanse politica Ingrid Betancourt (2004), de Syrische mensenrechtenactivist Haitham Maleh (2006) en organisaties zoals International Campaign for Tibet (2005) en Human Rights Watch (2007).